Gemeente Rotterdam

Aanpak Rotterdams college zichtbaar

(03-04) De nieuwe aanpak van het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders wordt herkend. Bijna twee op de drie Rotterdammers heeft op de een of andere wijze iets gemerkt van de acties van het gemeentebestuur om de stad te verbeteren.

De prioriteiten van het College sporen goed met die van de burgers. Dit blijkt uit de nulmeting naar beleving en waardering van het college van B en W en zijn aanpak. Het College vindt deze uitkomst een steun in de rug van de Rotterdammers voor de keuzes die zijn gemaakt en om voort te gaan op de ingeslagen weg.

Ruim draagvlak
De aanpak van het College wordt door de Rotterdammers herkend. Positieve veranderingen worden opgemerkt, vooral op het gebied van veiligheidsbeleid. Er blijkt ruim draagvlak voor de gemaakte keuzes: het "prioriteitenlijstje van de Rotterdammers" komt goed overeen met dat van het gemeentebestuur. Ondanks het feit dat het tijd kost om de uitvoering gestalte te geven, zijn toch de eerste resultaten van de aanpak van het College al zichtbaar en worden die vaak positief gewaardeerd.

Elke kwartaal onderzoek
In het collegeprogramma "Het nieuwe elan van Rotterdam en zo gaan we dat doen!" heeft het gemeentebestuur aangegeven open en afrekenbaar te willen besturen en de burger en zijn mening centraal te stellen. Het regelmatig zichzelf een spiegel voorhouden door elk kwartaal een belevings- en waarderingsonderzoek te houden, werd in het collegeprogramma al voorgesteld. Het nu gereedgekomen onderzoek is een nulmeting, die is uitgevoerd door het Centrum van Onderzoek en Statistiek in opdracht van het college van B en W. Er zijn nog geen vervolgmetingen uitgevoerd, noch is er vergelijkend onderzoek voorhanden. Daardoor is het nog niet mogelijk conclusies te trekken over verschuivingen in beleving of waardering.

Alleen het eindresultaat geldt
Over het geheel bekeken zijn de Rotterdammers nog lang niet tevreden over de uitvoering van de aanpak van het collegebeleid. Veel voornemens zijn nog onbekend, veel van de plannen zijn nog niet in uitvoering. Dat de waardering verschillend uitvalt, is niet verwonderlijk. De collegeprioriteiten staan stuk voor stuk voor grote problemen. De waardering is nu eenmaal laag als iets als een groot probleem wordt ervaren. De prioriteiten van het College worden bevestigd, maar zowel voor het College als ook voor de Rotterdammers geldt dat alleen het eindresultaat telt.

Communicatie verbeteren
Opvallend aan de uitkomsten van het onderzoek is verder dat een grote groep Rotterdammers vaak als antwoord geeft "weet niet/geen mening/neutraal". Veel van het beleid is nog niet in uitvoering en daarom ontbreekt het vanzelfsprekend nog vaak aan resultaten. Dit blijkt ook uit het onderzoek. Van belang voor het College is het om goede informatie te verstrekken. Kennisoverdracht en informatie zijn belangrijke communicatieve uitdagingen van de gemeentelijke organisatie voor de komende tijd.

Op schema
Deze eerste enquête werd afgenomen op het moment dat het collegeprogramma ruim drie maanden jong was (en het College zelf negen maanden). In die betrekkelijk korte periode is er veel gebeurd en is er grote media-aandacht voor de veranderingen in Rotterdam ontstaan. Het College ligt met zijn programma goed op schema: plannen zijn gemaakt, de organisatie is er op voorbereid en de belangrijkste zaken worden vanaf het midden van dit jaar effectief aangepakt. Het College is blij met het inzicht dat is verkregen met deze nulmeting. Het versterkt het gevoel dat men op de goede weg is.

2e onderzoek gereed in juli
Het onderzoek is de uitkomst van een schriftelijke enquête onder 1250 willekeurig geselecteerde Rotterdammers van 16 jaar en ouder. De respons is 45%, de representativiteit van de steekproef is goed. Dit onderzoek wordt elk kwartaal herhaald. Op één vraag na zal telkens dezelfde vragenlijst worden gebruikt. Die ene vraag verandert wat betreft de inhoud, omdat hierin naar actuele themas en issues wordt gevraagd. Het veldwerk voor het volgende onderzoek start eind april en zal naar verwachting in juli klaar zijn.