Programmabureau Advies Overheid.nl

Rijnland organiseert eerste internetverkiezing voor waterschappen

Het dagelijks bestuur van het hoogheemraadschap van Rijnland wil verkiezingen voor zijn bestuur in oktober 2004 bij wijze van proef voor een deel via internet en per post laten plaatsvinden. Met deze pilot in het noordelijk deel van Zuid-Holland denkt Rijnland het gemak voor de kiezer sterk te vergroten en tevens het opkomstpercentage met circa zeven procent te kunnen opvoeren.

Bij de verkiezingen in 1999 was het opkomstpercentage 23 procent. Het is de eerste maal binnen Nederland dat een waterschap verkiezingen via internet organiseert.

Als het algemeen bestuur van Rijnland ja zegt tegen het voorstel van het college van dijkgraaf en hoogheemraden kan een kwart van de Rijnlandse stemgerechtigden ofwel 250.000 kiezers in 2004 via internet en per post stemmen. De andere 750.000 stemgerechtigden doen dat dan alleen per post.
Rijnland wil met het stemmen via internet betere service verlenen aan zowel de kiezer als de kandidaat. Deze laatste kan zich ook via internet profileren. Meer gemak heeft mogelijk een positief effect op de opkomst. De proef moet uitwijzen in welke mate de kiezers bij waterschapsverkiezingen gebruik maken van de nieuwe faciliteit en de waardering die ze daarvoor hebben.

In opdracht van het hoogheemraadschap van Rijnland heeft TNO onderzoek gedaan naar het gebruik en de beveiligingsaspecten van internetstemmen. De beveiligingsaspecten zijn grotendeels vergelijkbaar met die voor internetbankieren. Uit een onderzoek van Electronic-highway Platform Nederland en Burger@overheid blijkt inmiddels dat de meerderheid van de Nederlandse internetters graag via internet wil stemmen.
Er zijn intussen ook goede voorbeelden van internetstemmen in Engeland (2002) en Zwitserland (2003).

De kosten van het experiment bedragen circa tien procent van het totale verkiezingsbudget van 2.575.000. Het hoogheemraadschap van Rijnland vraagt de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Verkeer en Waterstaat en de Unie van Waterschappen deze proef financieel te steunen. Rijnland moet voor de regeling van het experiment nog toestemming krijgen van het ministerie van Verkeer en Waterstaat terwijl de Kiesraad voor nader advies wordt gevraagd Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wil bij de verkiezing voor het Europees Parlement (juni 2004) een experiment uitvoeren waarbij Nederlandse kiesgerechtigden die in het buitenland verblijven naast de bestaande mogelijkheid stemmen per post ook de mogelijkheid krijgen om per telefoon en internet te stemmen.

Het hoogheemraadschap van Rijnland heeft in 1995 als eerste het stemmen per post met automatische verwerking op grote schaal gentroduceerd. In 1999 kon men bij Rijnland ook stemmen per telefoon. Toen konden 3,2 miljoen ingezetenen per post en telefoon stemmen voor de waterschapsverkiezingen binnen Zuid-Holland. Rijnland past het stemmen per telefoon niet toe bij de komende verkiezingen. Hoewel in 1999 tien procent van de kiezers per telefoon stemde, kleven er toch nadelen aan. Het systeem was auditief, dus alleen afgestemd op het gehoor. De kiezer mist daardoor overzicht. Verder is het systeem door de menu-structuur erg tijdrovend. Het stembiljet is eigenlijk niet tastbaar en zichtbaar.
(Persbericht Hoogheemraadschap Rijnland)

www.ictu.nl