B EN W BERICHTEN 2003 - 13 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 1 APRIL

Algemene Bestuurlijke Zaken

(01-04) Wethouder Nico Janssens (o.a. Financiën) zal van 5 tot en met 12 april deelnemen aan een studiereis van de raadscommissie Middelen naar Canada (Edmonton en Toronto). Het programma richt zich vooral op de kaders die de raad voor audit en control moet ontwikkelen als gevolg van de invoering van het dualisme.

(01-04) Het College heeft kennisgenomen van het verslag van het werkbezoek dat de burgemeester van 6 tot en met 8 februari heeft gebracht aan de gemeente Praia, hoofdstad van de Republiek Kaap-Verdië. Tijdens het werkbezoek is een samenwerkingsprotocol vastgelegd.

(01-04) Het college heeft kennisgenomen van het verslag van de gemeentearchivaris over toezicht op archiefbeheer door de gemeentelijke diensten. Waar nodig zullen verbetermaatregelen worden getroffen.

Stedelijke Ontwikkeling en Beheer

(01-04) Het college van B en W heeft besloten de directeur dS+V te machtigen tot het voeren van het vooroverleg ex art. 10 BRO 1985 m.b.t. het voorontwerpbestemmingsplan Kralingse Bos. Het nieuwe plan gaat zoveel mogelijk uit van de feitelijke situatie. In beperkte mate is er ruimte voor kleinschalige ontwikkelingen die overeen komen met hetgeen is voorgesteld in het vastgestelde Integrale Structuurplan Buitenruimte voor het Kralingse Bos.

(01-04) Het college van B en W heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden aan de Zuidkreek/Spinozaweg. Het Wartburgcollege, een middelbare school met ongeveer 1600 leerlingen wil graag een nieuw schoolgebouw laten bouwen omdat het huidige pand niet meer voldoet aan de eisen en wensen van deze tijd. Het Wartburgcollege wil het nieuwe schoolgebouw realiseren aan de Spinozaweg ter hoogte van de oostelijke ingang van NS-Station Lombardijen en de sportvelden.

(01-04) Het college van B en W heeft besloten directeur dS+V te machtigen tot het voeren van vooroverleg ex artikel 10 BRO 1985 voor het voorontwerp-bestemmingsplan Beverwaard. Zoveel mogelijk wordt uitgegaan van de feitelijke situatie. Er zijn enkele functiewijzigingen: De noord oosthoek van het plangebied (nu weidegebied) wordt bestemd als bedrijventerrein. op het perceel aan de Kameraarstraat worden vijf laagbouwwoningen gerealiseerd. op het terrein van de Vosbergendam is de huidige bestemming gewijzigd in maatschappelijke voorzieningen, waardoor kinderopvang mogelijk wordt. de verplaatsing van het sportcomplex U.S.V. naar het Vosbergenpad is in het bestemmingsplan verwerkt. De realisatie van meer groen wordt in het bestemmingsplan opgenomen. De deelgemeente IJsselmonde verzorgt de inspraakprocedure.

(01-04) Het college van B en W heeft besloten de raad opnieuw voor te stellen de aanwijzing voor subsidie particuliere woningverbetering voor een reeks panden aan de Dordtselaan en omgeving in te trekken. Het gaat om panden waarvan bewoners geen gebruik hebben gemaakt voor het aanbod voor subsidie voor woningverbetering. Deze woningen vallen buiten de panden die vorig jaar speciaal door de gemeente zijn aangewezen voor actieve woningverbetering.

(01-04) Het college van B en W heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden aan de Pliniusstraat (voorlopig nummer 19). Voor de bovengenoemde gronden, op de plaats van de huidige Petrakerk is door Estrade Projectontwikkeling een plan ingediend voor het bouwen van een woontoren.

(01-04) Het college van B en W heeft besloten de directeur dS+V te machtigen tot het voeren van het overleg ex art. 10 van het Besluit Ruimtelijke Ordening voor het voorontwerpbestemmingsplan "Zomerland-Sportdorp". Er is zoveel mogelijk rekening gehouden met de bestaande situatie, met beperkte mogelijkheid voor enkele kleinschalige ontwikkelingen i.v.m. plannen voor woningbouw op de locatie van het schippersinternaat. In het nieuwe bestemmingsplan zouden voor enkele aangrenzende panden op de hoek Sportsingel en Maliebaan naast wonen ook kantoren of maatschappelijke voorzieningen moeten worden toegestaan.

(01-04) Het college van B en W heeft besloten akkoord te gaan met het door het 'Project Inhaalslag bestemmingsplannen' opstellen van 17 nieuwe bestemmingsplannen in 2003 als onderdeel van de 48 bestemmingsplannen uit de projectopdracht.

(01-04) Het college van B en W heeft besloten Autobedrijf Roveco Hoogvliet B.V. te herhuisvesten op een vervangend perceel erfpachtgrond aan de Steenhouwerstraat onder dezelfde voorwaarden waartegen dit bedrijf momenteel grond aan de Hoefsmidstraat van de gemeente in erfpacht heeft. E.e.a. in verband met de aanleg van een fly-over over de Rijksweg A 15 door en voor rekening van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

(01-04) Het college van B en W heeft de reactie op het ontwerpstreekplan Zuid-Holland Oost en MER Tweede fase Zoetermeer-Zuidplas van Gedeputeerde Staten van Zuid Holland vastgesteld. Het bezwaar van de gemeente richt zich op het feit dat in dit streekplan zaken worden vastgelegd die in een ander overleg (tussen Rotterdam, Zoetermeer en Gouda) juist nog bediscussieerd moeten worden.

(01-04) Het College heeft besloten te kiezen voor een hoogwaardige aankleding van de buitenruimte op de Wilhelminapier. Dit met het oog op de het feit dat een hoogwaardige buitenruimte sterk bepalend is voor de sfeer en het imago van het gebied. Het Wilhelminapier wordt onderverdeeld in het zgn. middengebied, de 'romp' en het Koninginnehoofd. Voor de 'romp', dat is het gebied dat begrensd wordt door Luxor en de PTT/KPN-toren en het Koninginnehoofd, is gekozen voor het plaatsen van stelconplaten met een bepaalde toplaag voor esplanades en voor de pleinen een gezaagde granietkei met een stevige voegvulling. Het ontwerp voor de buitenruimte Koninginnehoofd omvat onder meer een daktuin, houten dekken, windschermen en een evenementenplein uitgevoerd in gras en stelconplaten.

Sociale en Culturele Zaken

(01-04) Het College heeft een bedrag van E 1000,- gedoneerd voor het herstel van het Archa Theater in Praag. De zusterstad van Rotterdam werd in 2002 getroffen door een watersnood. Het Archa Theater leed ernstige schade. Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan organiseert de Rotterdamse Schouwburg op 15 april een benefietavond voor de renovatie van het Archa Theater.

(01-04) Het College van B en W heeft de nota "Actie voor Aangepast Sporten" vastgesteld. Hierin is het actieprogramma 2003-2006 op het gebied van de gehandicaptensport opgenomen. Het beleid van het College is er vooral gericht om mensen met een handicap bewust maken te maken van de mogelijkheden om actief te gaan sporten. De nota moet leiden tot een hogere sportdeelname van gehandicapten. Het College geeft hiermee extra aandacht aan 2003 - het Europees Jaar van de Gehandicapte.

(01-04) Het college van B en W heeft besloten om het concept-raadsvoorstel voor de opvang voor alleenstaande vrouwen te agenderen voor de gemeenteraad. Aanleiding voor het voorstel is de motie van mevrouw Palm (SP) tijdens de begrotingsbehandeling in 2002. In deze motie wordt het College gevraagd om met preventieve maatregelen het tekort aan plaatsen op te heffen voor gezinnen met kinderen die dak- en thuisloos raken. B en W onderkennen de behoefte aan opvang voor alleenstaande vrouwen met kinderen en geven aan dat Rotterdam o.a. werkt aan verschillende preventieve maatregelen om hieraan tegemoet te komen. Het College zal aan de gemeenteraad voorstellen de motie hiermee als afgedaan te beschouwen.

(01-04) Het College heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen de Verordening werkaanvaarding, scholing en sociale activering aan te passen. De aanpassing heeft te maken met een verhoging van de vergoedingen voor vrijwilligerswerk en cursuskosten in het kader van sociale activering en de uitbreiding met mantelzorgers. Daarnaast wordt voorgesteld de gemeentelijke werkaanvaardingspremie af te schaffen, wanneer mensen niet langer een sociale uitkering nodig hebben omdat ze een baan hebben aanvaard.

Sociaal Economische Zaken

(01-04) Het College heeft de directeur van de Bestuursdienst Sociaal Economische Zaken gemachtigd om in overleg met de wethouder Economische Infrastructuur en de directeur van het Gemeentelijk Havenbedrijf een extern bureau te selecteren voor de werving van de toekomstige leden van de Raad van Commissarissen van het nog te verzelfstandigen Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam. B en W hebben op 28 februari het principebesluit genomen om van het GHR een overheids-NV te maken. Daaruit vloeit de wettelijke verplichting voort om een Raad van Commissarissen voor deze NV te formeren. Selectie van de leden zal pas plaatsvinden nadat een voorstel voor een profiel van de Raad van Commissarissen is goedgekeurd door het College en de Gemeenteraad.

Personeel en Organisatie

(01-04) Het College van B en W heeft de Wet arbeid en Zorg in de rechtspositie van Rotterdamse ambtenaren geïmplementeerd.

Juridische Zaken

(01-04) Het College heeft een ondernemer een ontheffing voor twee jaar verleend voor het innemen van een standplaats om souvenirs te verkopen op het trottoir van de Coolsingel bij het Atlanta Hotel. De verkoopinrichting moet mobiel zijn (tafel en parasol) en mag niet meer dan 2 vierkante meter en 2 kubieke meter innemen.

(01-04) Het college van B en W heeft besloten tot het voeren van verweer in het kort geding van C. Miesen Nederland BV tegen de gemeente over de aanbesteding voor een mantelovereenkomst inzake levering van ambulances.

Bestuursdienst Algemeen

(01-04) Het college heeft kennis genomen van het jaarverslag van het B en W-fonds 2002. Het fonds is opgericht om relatief kleine uitgaven te kunnen doen voor doeleinden met met een ideëel of charitatief karakter. Het fonds wordt gevoed met inkomsten uit nevenfuncties van bestuurders van de gemeente Rotterdam, zoals de vergoeding van commissariaten en spreekbeurten. Besluitvorming over uitgaven vindt veelal plaats in de rondvraag van de collegevergaderingen. ER is in 2002 voor een totaalbedrag van circa 123.000 euro aan goede doelen besteed. Daaronder bevonden zich o.a. donaties voor de slachtoffers van de overstromingen in Praag en Dresden, de stichting Nationaal Monument Vught, de vrijwilligersdag, het Koninginnen-van-de-Nachtfonds, de Stichtingen Loop voor je Leven, Roparun, Blusboot, Circus Rotjeknor en diverse kleine instellingen.


---- --