Provincie Zuid-Holland

Persbericht

03-04-2003
Honden niet in Zevenhuizerplas door rode algen

Hoewel het weer er nog niet naar is, adviseert de provincie Zuid-Holland niet te gaan zwemmen in de Zevenhuizerplas bij Zevenhuizen. Door het Hoogheemraadschap van Schieland is een zeer hoge concentratie aan rode alg vastgesteld. Deze alg kan gezondheidsklachten geven bij zowel mensen als dieren. Gelet op de lage watertemperatuur is dit negatieve zwemadvies met name van belang voor de hondenbezitters. Bij de provincie zijn al enkele meldingen van zieke honden binnengekomen.

Die meldingen waren aanleiding het water te onderzoeken. De klachten die kunnen optreden zijn met name overgeven, darmklachten en huidirritatie. De komende tijd zal het hoogheemraadschap regulier de waterkwaliteit van de Zevenhuizerplas analyseren op onder andere de aanwezigheid van rode alg. Zodra deze alg verdwenen is en de waterkwaliteit goed is, wordt de ontrading ingetrokken.

Het officiële zwemseizoen voor oppervlaktewater begint in mei. Dan zijn van alle zwemlocaties de actuele waterkwaliteitgegevens beschikbaar. Voor vragen bestaat op dit moment de mogelijkheid om een e-mail te sturen naar zwemwater@pzh.nl. U krijgt dan zo spoedig mogelijk een reactie.