Gemeente Utrecht




Mondelinge vragen van mevrouw N.D. van den Broek voor de raad van 3 april 2003


Met regelmaat wordt de fractie van de VVD benaderd over de verkeersproblemen rond kindercluster Voorn. Gister opnieuw omdat het haal en brengverkeer bij de school volkomen uit de hand liep. In het kleine wijkje bij de school heeft het verkeer ruim een uur vast gestaan. Ieder ochtend is er overlast door ouders die hun kinderen halen en brengen maar op deze ochtend was dat extreem vanwege de regen.
De bewoners zijn al lange tijd bezig met het aankaarten van het probleem. Zij zijn te raden gegaan bij het wijkbureau en het projectbureau. Men wil er niets aan doen. Tenslotte heeft deze groep bewoners een welzijnswerker toegewezen gekregen. De problemen zouden dan in kaart gebracht kunnen worden en de welzijnswerker kan helpen met het zoeken naar een oplossing. Als suggestie voor een oplossing werd voorgesteld om een video te maken. Immers het ligt niet aan de wijze waarop de straten zijn ingericht of hoe de ontsluiting is geregeld. Nee, volgens de gemeente is het een gedragsprobleem. Ouders moeten maar met de fiets komen en anders geduld uitoefenen. Volgens de VVD is er in de plannen onvoldoende rekening gehouden met de haal en brengbewegingen die een dergelijk kindercluster voortbrengt. Ook is er geen rekening gehouden met het feit dat veel ouders op weg naar hun werk hun kinderen wegbrengen en dus met de auto komen.
Gisteren was het dus een chaos en wie weet morgen weer.
De VVD heeft al eerder aangegeven dat op deze plek het verkeer slecht is geregeld en heeft dat als voorbeeld gebruikt bij de te verwachtte problemen op andere locaties in Leidsche Rijn. We hebben naar aanleiding van het gebeuren gisteren de volgende vragen.


Is het college bekend met de grote verkeersdrukte iedere ochtend rond kindercluster Voorn?
Is het college met de VVD van mening dat in de plannen van het kindercluster te weinig rekening is gehouden met het haal en brengverkeer?
Waarom is er een welzijnswerker toegewezen aan een groep omwonenden die kennelijk zeer goed de weg weet binnen de gemeente?
Wat denkt het college dat deze welzijnswerker kan doen om het probleem op te lossen?
Kan er serieus gekeken worden naar de suggesties die de bewoners hebben gedaan?
Houdt het college in de toekomst meer rekening met verkeersbewegingen rond scholen en kinderopvang?





---- --