Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

wet gelijke behandeling

Doorbraak in verbod op discriminatie van mensen met een chronische ziekte of handicap

Het recht op aangepaste werktijden en werkplekken en passend gemaakte schooltijden in het beroepsonderwijs. Dit zijn enkele resultaten van de Wet Gelijke Behandeling Gehandicapten en chronisch zieken die dinsdag 1 april 2003 is aangenomen door de Eerste Kamer. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) en de Federatie van Ouderverenigingen (FvO) noemen deze wet een historische doorbraak. De Eerste Kamer heeft ook een motie ingediend om deze wet snel uit te breiden.

Mensen met een functiebeperking mogen niet langer worden gediscrimineerd op het gebied van arbeid en beroepsopleiding. Ook moet het openbaar vervoer op den duur toegankelijk worden gemaakt. Deze wet die gelijke behandeling garandeert, vormt een belangrijke voorwaarde voor maatschappelijke participatie van mensen met een handicap of chronische ziekte.

De wet verbiedt het maken van onderscheid tussen iemand met of zonder handicap of chronische ziekte. Zij regelt dat een werkplek aangepast dient te worden tenzij dit niet redelijk is voor de werkgever. De rechtsbescherming op het gebied van arbeid geldt vanaf de werving en selectie tot en met ontslag. Alle scholen die toegang geven tot de arbeidsmarkt, dus mbo- hbo-instellingen en universiteiten, hebben te maken met de rechtsbescherming van leerlingen in het beroepsonderwijs. Met deze wet kunnen er doeltreffende regelingen worden getroffen voor iemand met een functiebeperking. Bijvoorbeeld het geven van extra examentijd of het afnemen van een mondeling in plaats van een schriftelijk examen. De schoolgebouwen zijn nog niet voor iedereen toegankelijk. Dit moet zo snel mogelijk veranderen.

De CG-Raad en de FvO spannen zich in om de wet snel uit te breiden: Op alle scholen moet discriminatie worden voorkomen, openbare ruimten moeten toegankelijk zijn en er moet een verbod komen op ontoegankelijkheid en onbruikbaarheid van goederen en diensten, zoals bijvoorbeeld theaters, horeca en pinautomaten. De bussen moeten in 2010 toegankelijk zijn en de treinen 2030, maar de CG-Raad en de FvO doen hun uiterste best om dit traject te versnellen. De wet treedt waarschijnlijk per 1 december 2003 in werking.

2 april 2003

---