Ministerie van Defensie


---


---

Defensie kondigt personeelsmaatregelen aan

03-04-2003

Staatssecretaris Van der Knaap van Defensie heeft de Tweede Kamer donderdag (3 april) geïnformeerd over een aantal ingrijpende maatregelen die hij na overleg met de bevelhebbers van de krijgsmachtdelen en de commandant van het Defensie Interservice Commando heeft afgekondigd. Het gaat om maatregelen die tot doel hebben de financiële situatie bij Defensie op orde te brengen. Ze zijn nodig omdat Defensie als gevolg van het Strategisch Akkoord een ingrijpende en structurele bezuiniging dient te realiseren en omdat de personeelsbegroting in 2003 incidenteel met zeventig miljoen euro dreigt te worden overschreden. De staatssecretaris geeft in zijn brief aan dat gedwongen ontslagen helaas niet helemaal uit te sluiten zijn.

Om te voorkomen dat Defensie in 2004 opnieuw haar budget overschrijdt, is het van belang dat een deel van de structurele bezuiniging als gevolg van het Strategisch Akkoord nu al wordt uitgevoerd. Daarnaast moet de incidentele overschrijding van het personeelsbudget van dit jaar tot nul worden teruggebracht. De maatregelen die staatssecretaris Van der Knaap heeft afgekondigd betreffen een vrijwel volledige personeelsstop voor het burgerpersoneel, een minimale instroom van militairen met een overeenkomst voor onbepaalde tijd (BOT'ers), een beperking van de instroom van militairen met een contract voor bepaalde tijd (BBT'ers) en een verlaging van de budgetten voor bindingspremies, inhuur en werving. Deze maatregelen zijn er vooral op gericht de incidentele overschrijding terug te dringen. De structurele maatregelen als gevolg van het Strategisch Akkoord leidt er toe dat nog dit jaar een reductie van de Haagse staven met 600 functies - dit is 10 procent van het totale aantal functies in deze groep - moet worden gerealiseerd. Het gaat hier om een voorschot op de totale bezuiniging van 2000 van de 6000 functies in Den Haag zoals in de zogenoemde Najaarsbrief van eind 2003 aangegeven.

Om de dit jaar nog te bereiken reductie met 600 functionarissen te bereiken, zullen de bevelhebbers van de krijgsmachtdelen (marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee) en het ondersteunende Defensie Interservice Commando op zo kort mogelijke termijn een plan van aanpak presenteren waarin zij aangeven hoe zij hun deel van de bezuiniging kunnen uitvoeren. Met de vakbonden wordt overleg gevoerd over de wijze waarop dit wordt uitgevoerd. Ook wordt gewerkt aan het opzetten van een professionele organisatie die overtollig geworden personeel kan begeleiden naar een baan binnen of buiten Defensie.

Gerelateerde pagina's

* Personele reducties