European Commission

IP/03/489

Brussel, 3 april 2003

Tijdelijke herstelmaatregelen kabeljauw: Commissie stelt flexibeler aanpak voor

De Europese Commissie heeft een aantal wijzigingen voorgesteld op de tijdelijke maatregelen in het kader waarvan sedert 1 februari 2003 een inspanningsbeperking geldt voor de visserij op kabeljauw in een aantal wateren van de EU. Deze maatregelen waren afgelopen december door de Raad Visserij vastgesteld. "Wij hebben zorgvuldig naar de sector en naar de lidstaten geluisterd. Daarbij is duidelijk geworden dat sommige zaken dienden te worden verduidelijkt of aangepast. Daarom stellen wij voor om sommige punten nader te bepalen en om te voorzien in een zekere mate van flexibiliteit. Deze wijzigingen zullen de doeltreffendheid van de maatregelen niet aantasten, maar de uitvoering ervan vergemakkelijken voor de vissers en voor de autoriteiten en alle betrokkenen stimuleren om deze beheersregeling, die cruciaal is voor het herstel van de bedreigde kabeljauwbestanden, naar behoren toe te passen", aldus Franz Fischler, Commissaris bevoegd voor landbouw, plattelandsontwikkeling en visserij. Deze tijdelijke beheersregeling geldt tot en met 31 december 2003 of totdat later dit jaar een, over enige weken door de Commissie voor te stellen, definitief kabeljauwherstelplan wordt goedgekeurd.

De voorgestelde wijzigingen, waaraan bepaalde voorwaarden gekoppeld zijn, betreffen het volgende:

* Een aanpassing van het gebied waarvoor de inspanningsregeling geldt, zodat het samenvalt met het gebied dat in 2001 tijdelijk voor de kabeljauwvisserij werd gesloten.

* Een soepeler definitie van "buitengaats doorgebrachte dag". De huidige definitie is: "de periode van 24 uur die aanvangt om 00.00 uur op een welbepaalde kalenderdag en eindigt om 24.00 uur op dezelfde kalenderdag of een deel van deze periode". De Commissie stelt voor om deze definitie aan te houden en eraan toe te voegen "of een ononderbroken periode van 24 uur vanaf het tijdstip van vertrek uit de haven of een deel van een dergelijke periode".
* De mogelijkheid om visdagen over te dragen van kleine aan grotere vaartuigen, zonder dat dit tot een toename van de visserij-inspanning leidt. Volgens de huidige regeling mogen dagen slechts worden overgedragen aan vaartuigen met hetzelfde of een kleiner motorvermogen dan het vaartuig dat de dagen afstaat. De Commissie stelt voor om het overdragen van visdagen van kleine aan grotere vaartuigen toe te staan mits het nodige wordt gedaan om te garanderen dat dit niet tot een toename van de uitgeoefende visserij-inspanning leidt.

* Precisering van een aantal punten:

+ berekening van buitengaats doorgebrachte dagen voor vaartuigen die zowel binnen de onder de beheersregeling vallende gebieden als daarbuiten vissen, en voor vaartuigen die van vistuig veranderen, hetgeen een invloed heeft op het toegestane aantal dagen;

+ verduidelijking dat de beheersregeling in de betrokken gebieden niet geldt in geval van onschuldige doorvaart;
+ tegemoet komen aan de behoefte van lidstaten om rekening te kunnen houden met gevallen van overmacht waarin vaartuigen niet konden vissen als gevolg van uitzonderlijke omstandigheden, zoals pannes of slecht weer.
* Opneming van bijzondere bepalingen voor vaartuigen die vissen met netten met grote maaswijdte en een beperkte impact op het kabeljauwbestand.

* Uitbreiding tot alle vlootsegmenten van de mogelijkheid om extra zeedagen toe te kennen wanneer er terzelfder tijd oplegregelingen gelden.

* Deze tijdelijke beheersregeling voor de visserij-inspanning beschouwen als onderdeel van het kabeljauwherstelplan, waardoor overeenkomstig de verordening van 2002 tot instelling van een noodfonds van de Gemeenschap voor de sloop van vissersvaartuigen, de premies voor het uit de vaart nemen van vaartuigen die het meest door de herstelplannen worden getroffen, kunnen worden verhoogd.

Achtergrond

In december 2000 vroegen de visserijministers aan de Commissie om een herstelplan voor te stellen voor de met instorting bedreigde kabeljauw- en heekbestanden. De Commissie werkte diverse maatregelen uit - onder andere noodmaatregelen - om paaivis en jonge kabeljauw en heek te beschermen. In december 2001 diende zij ook een voorstel in voor een langetermijnherstelplan voor de betrokken kabeljauw- en heekbestanden, een voorstel dat niet is goedgekeurd door de Raad.

Eind vorig jaar stelde de Commissie, voor 2003, substantiële verlagingen van de kabeljauw-TAC's voor, naast een tijdelijke beheersregeling voor de visserij-inspanning, om een moratorium - volgens wetenschappers de beste manier om het herstel van de bedreigde kabeljauwbestanden te waarborgen - af te wenden. Het is deze tijdelijke beheersregeling, goedgekeurd door de Raad in december 2002, die de Commissie nu voorstelt te wijzigen. Het is de bedoeling dat deze regeling wordt gehandhaafd totdat later dit jaar een definitief herstelplan wordt aangenomen. De Commissie is voornemens om het desbetreffende voorstel begin mei te presenteren.