NAM

NAM centrum aardgasoperaties in Shells Europese EP-organisatie

Herstructurering leidt tot extra verlies van 150 banen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij BV (NAM) en Shell hebben vandaag hun medewerkers nader geïnformeerd over het model voor een geïntegreerde Europese organisatie. Hiermee is een volgende stap gezet in de ontwikkeling naar een gezamenlijk Exploratie en Productie (EP) directoraat, dat in januari 2004 van start zal gaan. De herstructurering brengt de EP-activiteiten van Shell in acht Europese landen onder één management team. De plannen worden in de loop van dit jaar nader uitgewerkt en geïmplementeerd. Voor de NAM betekent dit een verlies van ongeveer 150 extra arbeidsplaatsen.

De Europese herstructurering is onderdeel van Shell's nieuwe wereldwijde EP business model, ontwikkeld om waarde toe te voegen en de totale operationele kosten terug te brengen met circa 500 à 800 miljoen dollar per 2006. EP Europa, zoals het nieuwe Europese model wordt genoemd, zal aan deze doelstelling bijdragen en biedt gelijktijdig continuïteit voor de activiteiten in en rond de Noordzee op de lange termijn.

De nieuwe EP-organisatie zal nadrukkelijk haar aanwezigheid behouden in Aberdeen, Assen en Stavanger, waar de volgende specifieke 'centres of excellence' worden gevestigd:


- De NAM zal gaan fungeren als het centrum voor aardgasoperaties, met name op het gebied van land-activiteiten. Ook zal vanuit Assen de aansturing plaatsvinden van de offshore-operaties in de zuidelijke Noordzee, nu is besloten de organisatie in het Britse Lowestoft terug te brengen tot een operationele basis.


- Shell in Aberdeen wordt het Europese centrum voor productie en technische operaties alsmede projectondersteuning.


- In Noorwegen wordt Shell EP in Risavika (bij Stavanger) het middelpunt van exploratie-activiteiten, en Shell EP in Kristiansund zal als centrum van noordelijke operaties gaan fungeren.

Het Europese model gaat onvermijdelijk gepaard met een verlies aan banen. Hoewel de gedetailleerde organisatie nog onderwerp is van verdere ontwikkeling in de komende maanden, ligt het in de verwachting dat het aantal Europese EP-posities van circa 5450 met ongeveer 1300 zal teruglopen. Het genoemde banenverlies is ongeveer 400 hoger dan al is aangekondigd in het kader van lopende reorganisaties.

Binnen de NAM is al in 2000 een reorganisatie in gang gezet die een inkrimping voorzag in het aantal posities van zo'n 2150 nu naar circa 1750 per eind 2004. Het effect van de Europese integratie betekent voor de NAM een aanvullende reductie van circa 150 posities.

Naar NAM's overtuiging kan deze banenreductie - naast natuurlijk verloop - worden opgevangen door bestaande regelingen, zoals vervroegde uittreding en het begeleid zoeken van een nieuwe werkkring binnen en het buiten het bedrijf.

NAM-directeur Karel Stigter betreurt het verlies aan arbeidsplaatsen. 'Het continu ontwikkelen van de moderne olie- en gasindustrie in veranderende marktomstandigheden kan helaas gepaard gaan met een verlies aan banen. Er is ons alles aan gelegen dergelijke situaties met respect voor mensen op te lossen en betrokkenen zo goed mogelijk op de hoogte te houden van ontwikkelingen.' De ondernemingsraad is geïnformeerd en wordt nauw bij het proces betrokken.

Kennis

Stigter karakteriseert het nieuwe model als een natuurlijke ontwikkeling om de positie in Europa verder te versterken: 'In Nederland hebben wij de afgelopen decennia een internationaal toonaangevende kennis opgebouwd omtrent aardgasoperaties. We hebben nu de mogelijkheid deze kennis breder in te zetten, zoals ook andere delen van de Europese organisatie hun specifieke kennis en ervaring zullen delen. In een geïntegreerd Europees model met centres of excellence zijn we in staat onze activiteiten ook efficiënter en effectiever uit te voeren hetgeen zal leiden tot een betere benutting van de bestaande reserves in de Nederlandse ondergrond.'

De Europese integratie biedt derhalve vooral een nieuwe stimulans voor het succesvolle kleine-veldenbeleid in Nederland. Stigter: 'Slimmer en goedkoper werken leidt er immers toe dat het economisch haalbaar wordt om méér kleine velden tot ontwikkeling te brengen. Uiteindelijk verschaft dit ons de beste continuïteit voor EP-activiteiten in Nederland, dat met de groeiende vraag naar aardgas op de middellange termijn een cruciale functie vervult in de voorzieningszekerheid van energie in eigen land en de Europese Unie als geheel.'

Den Helder

De voorgenomen herstructurering betekent voorts dat het nieuwe kantoor in Den Helder voor offshore-operaties niet in gebruik zal worden genomen. Anthony Charnley, manager van ONEgas (de organisatie waarin eerder dit jaar de offshore-activiteiten van NAM en Shell Expro in de zuidelijke Noordzee werden gebundeld), zei hierover: 'Dit was geen gemakkelijke beslissing. We hebben er eveneens voor moeten kiezen om de faciliteiten in het Britse Lowestoft terug te brengen tot een operationele basis. In de nieuwe opzet hebben we opnieuw naar de locatie gekeken en besloten dat NAM's hoofdkantoor in Assen de beste keuze was om deze organisatie te huisvesten.'

Nederland blijft het hoofdkwartier van Shell's internationale EP-business met Rijswijk als thuisbasis voor Research & Development alsmede voor het wereldwijde en het Europese EP-managementteam. Tom Botts, thans managing director van Shell Expro in Aberdeen, zal de CEO worden van EP Europa.

Tom Botts: 'De komst van een Europese organisatie creëert waarde en biedt tegelijkertijd meer zekerheden voor de werkgelegenheid op langere termijn. Het verschaft tevens de mogelijkheid beter samen te werken met contractors en toeleveranciers, maar ook voor technologie-uitwisseling tussen de betrokken landen. Dat biedt de beste uitgangspositie om onze bedrijfsprestaties onder veilige omstandigheden verder aan te scherpen in de landen rond de Noordzee, die de hoeksteen vormen van onze wereldwijde EP-business.'

Assen, 3 april 2003

Meer informatie:

NAM media relaties
tel. 0592-368222


03 apr 03 13:00