Ministerie van Defensie


---

Brieven aan de Kamer
---

Personele reducties

03-04-2003

Inleiding De afgelopen jaren heeft de personele vulling van de krijgsmacht sterk onder druk gestaan. Om de instroom van nieuw personeel in de organisatie te verbeteren en de tussentijdse uitstroom terug te dringen zijn dan ook tal van maatregelen getroffen.

In 2002 hebben deze maatregelen - in samenhang met een snel wijzigende arbeidsmarkt vruchten afgeworpen. De instroom van nieuw personeel is fors gestegen, terwijl de uitstroom in diezelfde periode terug liep. Bijgevolg is het personeelsbestand in korte tijd te sterk gegroeid. Hierdoor is een dreigende incidentele overschrijding van de begrotingssterkte in 2003 ontstaan van circa 2.200. In deze brief geef ik aan welke maatregelen ik in 2003 wil treffen om de overschrijding van de begrotingssterkte 2003 terug te dringen.

Overschrijding begrotingssterkte 2003 De incidentele overschrijding van de begrotingssterkte betekent, dat er in 2003 meer personeel in dienst is dan begroot was. Er zijn weliswaar voldoende vacatures om het personeel te plaatsen, maar in 2003 is onvoldoende budget beschikbaar om die vacatures te vullen.

De financiële kaders zijn taakstellend en bieden mitsdien geen ruimte voor een overschrijding van de personeelsexploitatie, ook niet als deze overschrijding gezien kan worden als anticiperen op de personeelsbehoefte van volgende jaren. Daarom is besloten deze incidentele overschrijding in twee jaar terug te dringen. Door een vrijwel volledige vacaturestop op burgerpersoneel, een minimale instroom van BOTers en een beperking van de instroom van BBTers kan de overschrijding in 2003 worden teruggebracht tot circa 1.500.

Voor het restant van de incidentele overschrijding is gekozen voor een financiële accommodatie binnen de personeelsbegroting. De budgetten voor inhuur, werving, bindingspremies etc. zijn, voor zover daar nog niet verplichtingen voor zijn aangegaan, fors verlaagd. Hiermee wordt de resterende overschrijding van de begrotingssterkte in 2003 binnen de personele exploitatie gefinancierd. Zoals nu is voorzien zal de personele omvang van de krijgsmacht eind 2004 weer in evenwicht zijn gebracht met de begrotingssterkte.

Op deze wijze wordt een zo sociaal mogelijke oplossing van deze tijdelijke problematiek gerealiseerd.

Reductie Haagse Staven Naast de maatregelen om de overschrijding van de begrotingssterkte in 2003 terug te dringen, acht ik het noodzakelijk om in het kader van het structureel verkleinen van de defensie-organisatie in 2003 reeds een aanvang te maken met reducties in het kader van de volume- en efficiencytaakstelling uit het Strategisch Akkoord.

In de brief van 8 november 2002 zijn de voornemens aangekondigd om 2.000 van de 6.000 staffuncties in de Haagse regio te reduceren. Om redenen die zijn gemeld in de brief 12 maart jl. zullen structurele keuzes hieromtrent, gebaseerd op het Integraal Defensie Plan (IDP), in hun volle omvang eerst in september 2003 kunnen worden gemaakt. Teneinde het reductieproces evenwel niet te laten vertragen en te voorkomen dat in 2004 wederom overschrijdingen optreden, heb ik besloten om de Haagse Staven reeds in 2003 met 10%, ofwel circa 600 functies, te verkleinen. Ik anticipeer hiermee op de besluitvorming in het kader van het IDP. Indien hiertoe thans niet wordt besloten, worden de financiële én personele problemen voor de jaren na 2004 naar verwachting alleen groter, wat ik niet wenselijk acht.

Voor de 4800 personeelsleden die in de periode tot aan 2007 als gevolg van het Strategisch Akkoord overtollig raken, en waarvan deze 600 deel uitmaken, zal het maximale worden gedaan hen elders te herplaatsen. Ik mag echter niet uitsluiten dat er, ondanks alle inspanningen, binnen de totale operatie gedwongen ontslagen kunnen vallen.

Thans wordt met Centrales voor Overheidspersoneel gesproken over het te voeren sociaal beleid. Tevens wordt een professionele organisatie opgezet om overtollig personeel te begeleiden naar een andere baan, binnen of buiten Defensie.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Nieuws