AutoRai

3-4-2003

Opnieuw veiligheidsprijs voor Subaru Forester AWD

Wie mocht denken dat Subaru inmiddels wel zon beetje alle veiligheidsprijzen heeft binnengehaald die er binnen te halen zijn, komt bedrogen uit. Onlangs namelijk, is de Subaru Forester AWD in Australië met een vijfsterren-waardering gekroond tot Safest Compact 4WD.

Dit naar aanleiding van een reeks botsproeven door het onafhankelijk opererende onderzoeksinstituut ANCAP (Australian New Car Assessment Program). Deze instantie werkt samen met soortgelijke instituten in Europa, Japan, Korea en de VS, waarmee alle ervaringen ook worden uitgewisseld.

Het ging bij de ANCAP-tests om drie botsproeven. Allereerst een zijdelingse aanrijding (side-impact test), waarbij met een snelheid van 50 kilometer per uur op de flank van de Forester AWD werd ingereden. Ten tweede een zogenaamde offset crash test op een vast obstakel met een snelheid van 64 km/h en tenslotte een zijdelingse aanrijding tegen een vaste paal, met een snelheid van 29 km/h. Van het maximaal te behalen puntentotaal (37) werd de Subaru Forester AWD uiteindelijk gewaardeerd met liefst 32,78 punten, goed voor de hoogste score: vijf sterren!

Volgens Nick Senior, General Manager Subaru Australia, is de nieuwe vijfsterren-status voor de Forester AWD het rechtstreekse gevolg van alle inspanningen die Subaru zich al tijdens de ontwikkelingsperiode getroost om zijn producten zo veilig mogelijk te maken. Dat de veiligheid van onze Forester AWD, als eerste Japanse auto in de historie van de ANCAP-tests, is bekroond met vijf sterren, bewijst dat ook dit type auto zijn inzittenden optimaal kan beschermen, stelde Senior tijdens een persconferentie. Hij heeft overigens sowieso reden om blij te zijn, want de Subaru Forester AWD laat sinds zijn lancering in Australië recordverkopen noteren en werd daar door de gezamenlijke automobilistenorganisaties ook al uitgeroepen tot Best Recreational Four Wheel Drive.