Landelijke Studenten Vakbond


t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

Studenten OU en LSVb beginnen rechtszaak

Utrecht, 3 april 2003 - Vijf studenten van de Open Universiteit Nederland, de Studentenraad en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) beginnen een rechtszaak om de sluiting van zes studiecentra aan te vechten. De beslissing van het College van Bestuur van de Open Universiteit is slecht onderbouwd en benadeelt studenten.

Het College van Bestuur van de Open Universiteit Nederland heeft ondanks een negatief advies van de studentenraad in februari 2003 definitief besloten om 6 studiecentra in Vlissingen, Emmen, Leeuwarden Deventer, Venlo en Den Bosch te sluiten. Het definitieve besluit omvat tevens het opstarten in Emmen en Vlissingen van provinciale steunpunten in de vorm van een 3 jarig experiment, dat voor de helft bekostigd gaat worden door de respectievelijke gemeenten en provincies.

Ondanks de nadelige effecten voor de studenten van dit besluit inzake de reistijden en reiskosten, ontbreekt de onderbouwing om de studiecentra te sluiten nog steeds. De benodigde onderzoeken daartoe zijn niet uitgevoerd. Ook het 3-jarige experiment stemt niet tot tevredenheid. De deelnemende studenten aan dit experiment wacht een schijnzekerheid. De criteria waar aan voldaan moet worden om na 3 jaar de provinciale steunpunten bestaansrecht te geven zijn niet bekend. Ook over de aanwending van de financiering door de gemeenten en provincies is geen duidelijkheid.

Het belang van de Open Universiteit als uniek onderwijs instituut voor universitair onderwijs kan niet voldoende onderstreept worden. De Open Universiteit vervult een belangrijke maatschappelijke functie. Om die redenen hebben studenten, de studentenraad en de LSVb besloten om aan de President van de Rechtbank Maastricht te verzoeken de sluiting van de 6 studiecentra te verbieden, zodat de continuïteit, kwaliteit, laagdrempeligheid en toegankelijkheid van een - voor een ieder - universitaire (deel) opleiding gegarandeerd blijft.



Landelijke Studenten Vakbond