Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Smartengeld voor 'naasten' verkeersslachtoffers

Den Haag, 3 april 2003

De ANWB pleit voor de invoering van een bredere smartengeldregeling voor 'naasten' bij letsel of overlijden van verkeersdeelnemers. Dat staat in een brief die de bond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het kabinet heeft het wetsontwerp voor zo'n regeling naar de Tweede Kamer gestuurd. Momenteel heeft alleen het slachtoffer recht op smartengeld.

In het wetsontwerp kiest het kabinet om ¤ 10.000 per 'naaste' uit te keren. De ANWB denkt dat het beter is om te kiezen voor een systeem dat in Frankrijk gebruikelijk is. Daar bepaalt de aard van het letsel en de gevolgen daarvan mede de hoogte van de uitkering. Dit geldt zowel voor het slachtoffer als de naasten. Door dit systeem toe te passen, ontstaat naar de mening van de ANWB een genuanceerdere regeling, waarin er aandacht is voor iedere individuele situatie.

De ANWB komt op voor de belangen van leden die verkeersdeelnemer zijn. Mensen met problemen met letselschade kunnen contact opnemen met de ANWB Verkeersslachtofferlijn. Daarnaast staat de bond al jaren verkeersslachtoffers, hun naasten en nabestaanden bij met de juridische afwikkeling van hun ongeval. Uit deze ervaring blijkt dat bij deze groep behoefte is aan erkenning in de vorm van een vergoeding van het leed, dat hen door een ander is aangedaan. Het is belangrijk dat er nu een bevredigende regeling van smartengeld in Nederland komt.

Overigens bestaat er in veel andere Europese landen al een recht op smartengeld voor nabestaanden en naasten.


Noot voor de redactie;

Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB