De Unie


Securicor: De Unie in detentiecentrum

3 april 2003 - Op 2 april jl. hebben wij (bestuurders van De Unie en de andere vakbonden) een bezoek gebracht aan het detentiecentrum Zeist. We hebben daar een rondleiding gekregen en een gesprek gevoerd met een vertegenwoordiger van de opdrachtgever (het Ministerie van Justitie), directeur Marc Verhaaren en HRM-manager van Securicor, Wenzel Bürger.

Zoals jullie weten is Custodial in een korte tijd opgestart en meteen al een behoorlijk omvangrijke operatie. Hierdoor zijn er nogal wat problemen geweest. Een deel daarvan is inmiddels opgelost, maar toch zijn er nog een aantal zaken die nog niet op orde zijn. Het gaat dan om zaken met betrekking tot veiligheid en arbeidsvoorwaarden.

Veiligheid
Er is al veel te doen geweest over de veiligheidssituatie van de medewerkers. Het gaat daarbij dan om de opleiding, de technische hulpmiddelen en de organisatie. Ten aanzien van de technische hulpmiddelen kregen wij klachten dat er te weinig portofoons zouden zijn. Volgens de leiding zijn deze klachten ongegrond. Er zijn inmiddels voldoende porto's aanwezig.

Voor wat betreft agressie van gedetineerden kregen wij signalen dat het onderdeel van de opleiding onvoldoende aansluit bij de taak die de detentie-toezichthouder heeft bij het reageren op agressie. Van andere kanten waren er echter signalen gekomen dat er teveel aandacht werd besteed aan de omgang met agressie. Wel werd onderkend dat het belangrijk is om er niet alleen tijdens de opleiding aandacht aan te besteden, maar dat dit herhaald moet blijven worden. Ook zijn er situaties geweest waarin de detentietoezichthouders dachten dat het IBT was opgeroepen, maar waarbij dat niet nodig werd geacht door de leiding. Ons werd verzekerd dat het IBT, indien deze moet worden ingezet, binnen korte tijd aanwezig zal zijn.

Een ander punt betreft de nachtbezetting. Deze is dan wel gebaseerd op normen die in reguliere gevangenissen worden gebruikt waarbij maar 1 gedetineerde op een cel zit, maar door gebruik te maken van assistentie tijdens de nachtbezetting van personeel van andere gebouwen, is toch voldoende effectieve bezetting gegarandeerd.

Arbeidsvoorwaarden
Op het gebied van de arbeidsvoorwaarden is er onduidelijkheid over de positie van groepsleiders. Officieel bestaan ze niet, maar ze zijn er toch. Dit komt doordat de functie wel bestaat binnen Securicor, maar dat Justitie het niet wenselijk vindt dat er een extra managementlaag is. Er is afgesproken dat uiterlijk 1 juni er een definitieve beslissing valt of er wel of geen groepsleiders komen. Als de functie definitief wordt dan zullen de werknemers die tijdelijk in die functie zijn aangesteld, definitief worden benoemd en dienovereenkomstig worden ingeschaald en betaald.
In roosters worden reservediensten opgenomen. Volgens de CAO bestaan die niet. Volgens ons is dat eigenlijk een vorm van consignatie die dan ook zo betaald moet worden. Binnenkort vernemen wij het standpunt van Securicor hierover.

Ook hebben we het gehad over tijdelijke contracten. Er zijn in het verleden toezeggingen gedaan dat tijdelijke contracten worden omgezet in contracten voor onbepaalde tijd. Aan ons is uitgelegd dat er recht bestaat op een contract voor onbepaalde tijd indien de werknemer:
* voldoende functioneert

* het ABM-diploma gaat behalen

* woonachtig is in de regio (straal van circa 50 km)
Verder is afgesproken dat als iemand een contract had voor 160 uur er ook recht is op een 160-uurs contract als dit wordt omgezet naar een contract voor onbepaalde tijd.

Tot zover ons bezoek aan de 'bajes'. Het is belangrijk dat De Unie ook een sterke positie kan innemen bij Custodial. Maak daarom je collega's ook lid van De Unie. Samen staan we sterker!

Met vriendelijke groet,

Peter Roos,
Bestuurder

* Intropagina Beveiliging

donderdag, 3 april 2003