Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

3-04-2003 Reizen naar Hongkong en Guangdong afgeraden Het ANVR (Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen) heeft, naar aanleiding van het reisadvies voor Hong Kong en Guangdong van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), een vergadering gehouden met een delegatie van ANVR touroperators met reizen naar China. Het ANVR is gekomen tot een negatief reisadvies voor Hong Kong en Guangdong.

Het ANVR is gekomen tot een negatief reisadvies voor Hong Kong en Guangdong, dat inhoudt dat touroperators met reizen waarbij Hong Kong en Guangdong worden bezocht, deze moeten aanpassen. Hieronder volgen puntsgewijs de voor dit moment geldende praktische gevolgen en de juridische aspecten van dit advies.


- VWS heeft toegelicht dat het reisadvies voor Hong Kong en Guangdong betekent dat ontraden wordt in Hong Kong en Guangdong te reizen en te verblijven. Het doorreizen per vliegtuig via de luchthaven van Hong Kong valt volgens VWS NIET onder het reisadvies.


- De delegatie van ANVR touroperators heeft het reisadvies van VWS overgenomen en voor de reisbranche vertaald naar een negatief reisadvies voor een periode van 30 dagen vanaf heden als richtlijn voor alle ANVR leden. In deze situatie, waarbij sprake is van een gezondheidsrisico, geeft het Calamiteitenfonds geen adviezen af, omdat dit niet onder definitie valt van een calamiteit. Het Calamiteitenfonds biedt geen dekking.


- In welke gevallen heeft de reiziger GEEN recht op kosteloze annulering?
Wanneer een bezoek aan Hong Kong en Guangdong geen belangrijk onderdeel van de reis vormen, dan mag de touroperator de rondreis wijzigen, want het gaat hierbij om een wijziging op een niet wezenlijk punt (Artikel 11 lid 5 ANVR Reisvoorwaarden). De reiziger mag de wijziging niet afwijzen; bijvoorbeeld wanneer een bezoek van 2 dagen aan Hong Kong deel uitmaakt van een 14 daagse rondreis en dus Hong Kong niet een wezenlijk onderdeel van de reis vormt. De eventuele meerkosten van het moeten wijzigen c.q aanpassen van de reis mogen door de touroperator worden doorberekend aan de reiziger.


- In welke gevallen heeft de reiziger WEL recht op kosteloze annulering?
Wanneer het gaat om een reis waarbij uitsluitend Hong Kong of Guangdong wordt bezocht of wanneer een rondreis voor een overgrote meerderheid van de dagen in Hong Kong of Guangdong is gepland, zal de touroperator kosteloze annulering moeten toestaan. De reiziger dient in dat geval de reissom terug te ontvangen. De reiziger heeft geen recht op een vergoeding van aanvullende materiele of immateriële schade (o.a. gederfd vakantiegenot) omdat deze wijziging wordt ingegeven door een overmachtsituatie.


- Reizigers die op dit moment in China ter plaatse zijn, dienen goed te worden geïnformeerd door hun touroperator over het negatieve reisadvies voor Hong Kong en Guangdong en de gevolgen. Wanneer reizigers niet verblijven in Hong Kong en Guangdong, maar elders in China, is er geen reden om te repatriëren.


- Het is raadzaam dat reizigers die ter plaatse zijn of nog vertrekken bij de reisverzekeraars nagaan of de reis- of annuleringsverzekering dekking blijft verlenen. Individuele reisverzekeraars bepalen zelf hun beleid en polisvoorwaarden; er is wat dit betreft geen algemene lijn.


- Reizigers met vragen over hun (rond-)reis dienen voor verdere informatie contact op te nemen met hun reisbureau.
- Voor nadere informatie over reizen is het raadzaam om de website van het ANVR te raadplegen (www.anvr.nl onder Vragen SARS), of voor informatie over SARS de website van VWS (www.minvws.nl).
- Geachte redactie, (2-04-2003)
- Nederlander boekt voorzichtig (27-03-2003)