Nederlands Uitgeversverbond

CAO PU/OP, stand van zaken onderhandelingen

Tijdens de tweede onderhandelingsronde op 1 april 2003 hebben CAO-partijen elkaar nog niet kunnen vinden. De looneis van de NVJ bedraagt voor 2003 3,3%. Deze looneis is naar zeggen van de NVJ gebaseerd op het koopkrachtverlies in 2002. De NVJ loopt met deze looneis bewust uit de pas met het op landelijk niveau afgesproken Centraal Akkoord, waarin de te maken loonafspraken zijn gemaximeerd op 2,5%. Het Centraal Akkoord vermeldt voorts dat indien het echter binnen de bedrijfstak qua rendement en werkgelegenheid slecht gaat, de af te spreken collectieve loonsverbetering lager kan uitkomen dan het maximum van 2,5%. De werkgeversdelegatie heeft, met inachtneming van het NUV raammandaat, met harde cijfers over de sterk teruggelopen resp. nog steeds verder dalende advertentie-inkomsten alsmede afkalvende oplagen in de tijdschriftensector, zowel conjunctureel als structureel, aangegeven geen ruimte te zien voor een structurele loonsverbetering in 2003.

Van werkgeverszijde is voorgesteld een halvering van de schaaltredeverhoging per 1 juli (thans gemiddeld 4,11%!) en een afspraak over de totstandkoming van een nieuwe functie-indelingssystematiek en een daaraan gekoppeld nieuw loongebouw per 1 januari 2004 in combinatie met een eenmalige uitkering en een kleine structurele loonsverbetering (percentages zijn nog niet genoemd).

De NVJ heeft aangegeven dat deze voorstellen van de werkgevers, met name de halvering van de jaarlijkse periodiek, eerst van tafel moeten alvorens verder te onderhandelen. De werkgeversdelegatie heeft gesteld dat de looneis van 3,3% en de gemiddelde periodiek van 4,11% in 2003 zal leiden tot een totale salarisverhoging van bijna 7,5%!
Werkgevers hebben benadrukt dat het voor de tijdschriftensector van vitaal belang is om de stijging van de loonkosten echter tot een minimum beperkt te houden, mede met het oog op de sterk gestegen resp. nog verder stijgende pensioenlasten en het gevaar voor een verder afnemende werkgelegenheid. In de afgelopen 12 tot 18 maanden is de werkgelegenheid als gevolg van noodzakelijke reorganisaties binnen de uitgeverijsector al met circa 10% gekrompen. In vergelijking met andere bedrijfstakken is dit een uitzonderlijk hoog percentage.

CAO-partijen hebben in de onderhandelingen een korte pauze ingelast om hun achterbannen te informeren en te raadplegen. Afhankelijk van het resultaat van dit overleg, zullen de onderhandelingen al dan niet op 16 april aanstaande worden voortgezet.

Henk Scheenstra
woordvoerder werkgeversdelegatie

« terug