Vereniging FME-CWM

Keywords:


Maakindustrie vraagt kabinet om duidelijke industriepolitiek



NIJMEGEN, 3 april 2003 Het nieuwe kabinet moet een duidelijke industriepolitiek formuleren, met als uitgangspunt onderkenning en bevordering van het belang van een goed concurrerende maakindustrie, nu én in de toekomst. De structurele problemen in de industrie en de belabberde conjuncturele ontwikkeling schreeuwen om een actieve en doelgerichte overheid, die hier snel werk van maakt samen met de industrie.

Deze oproep deed de voorzitter van de Vereniging FME-CWM, drs. A. Kraaijeveld, vanochtend in Nijmegen tijdens een inleiding op de conferentie "Kansen in Ketens" van de Stichting Toeleveranciers & Uitbesteders Platform. Kraaijeveld stelde zich hiermee op achter de oproep van de Europese commissaris voor ondernemingsbeleid, de Fin Erkki Liikanen. "Liikanen heeft alle lidstaten opgeroepen de situatie van hun eigen industrie tegen het licht te houden. Die oproep geldt ook voor de Nederlandse regering. Ik reken erop dat het ministerie van EZ dit spoedig oppakt", aldus de FME-CWM-voorzitter.

Hij kondigde voorts aan dat FME-CWM wil aansturen op een krachtiger coördinatie van de gehele industrie in Nederland. "Het lijkt ons zinvol dat via VNO-NCW te doen. De ondernemersorganisatie zou een Platform Industrie kunnen oprichten. Daarin kunnen de gezamenlijke belangen aan de orde komen en kunnen gezamenlijke initiatieven worden ontplooid."

Het ministerie van Economische Zaken werkt ondertussen mee aan een vervolgonderzoek op het rapport van de economen Schenk en Theeuwes over de plaats en toekomst van de industrie, dat vorig jaar in november is gepresenteerd. Het vervolgonderzoek is volgens FME-CWM nodig omdat er veel signalen zijn dat industriële activiteiten worden verplaatst naar lage lonenlanden, met name Oost-Europa. "Wij willen daar feitelijke gegevens over laten vergaren en analyseren, zodat we weten waar de maakindustrie in Nederland over 5 tot 10 jaar staat", aldus Kraaijeveld.

De volledige tekst van de speech van de heer Kraaijeveld.

De Vereniging FME-CWM bundelt de belangen van ruim 3.000 ondernemingen in de metaal, metaalvervangende materialen, elektrotechniek en elektronica. Gezamenlijk zijn deze bedrijven verantwoordelijk voor 55 miljard euro van het bruto binnenlands product van Nederland. Bij de lidbedrijven werken meer dan 275.000 mensen in vaste dienst en 60.000 flexwerkers. De Vereniging FME-CWM, uitgever van het blad Metalektro Profiel, is daarmee de grootste industriële ondernemingsorganisatie in Nederland.

Noot voor de reactie (