FNV

Acties bij Oranjewoud

De vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en de Unie hebben het CAO overleg bij Oranjewoud - met de hoofdvestiging in Heerenveen - afgebroken. Het uiterste waarmee de bonden akkoord willen gaan ligt ver af van het uiterste dat Oranjewoud wil bieden. De werkgever wil niet verder gaan dan 0,5% per december 2003. Kennelijk moeten de kosten van een tegenvallende economie eenzijdig op de werknemers worden afgewenteld. Actie is het enig mogelijk antwoord van de werknemers. Het actiecomité wil daarom een duidelijk signaal afgeven. Op 15 april willen de bonden met een CAO manifestatie de actiebereidheid aan de directie in Heerenveen presenteren.

Waar gaat het om

Het gaat om de loonsverhoging. Het resultaat van CAO onderhandelingen behoort een redelijke loonsverhoging te zijn. De vakbonden proberen daarbij in alle CAO s de lonen zo veel mogelijk waardevast te houden. Over de looptijd van een nieuw af te sluiten CAO (14 maanden) is de inflatie circa 3% geweest. De eindvraag van de bonden ligt daar al behoorlijk onder (2% structureel per 1 januari). Oranjewoud wil echter niet verder gaan dan een structurele loonsverhoging van 0,5% per december 2003! Dat betekent feitelijk geen loonsverhoging over 14 maanden, terwijl de kosten van levensonderhoud gemiddeld 3% zijn gestegen in die periode. De salarisstijging zou dan ver achterblijven bij wat momenteel gebruikelijk is in Nederland.

De argumentatie

De argumentatie van Oranjewoud om nauwelijks structurele loonsverhoging te bieden is uitgesproken zwak.
* De directie meldt dat het pensioenfonds geen structurele loonsverhoging zou kunnen dragen, terwijl het pensioenfonds Oranjewoud op de tweede plaats staat in het overzicht van best renderende pensioenfondsen in Nederland. Wij vinden het bovendien belachelijk dat de positie van het pensioenfonds bepaald of er ruimte is voor loonsverhoging. Uiteraard hoort alleen de financiële positie van de onderneming in die discussie een rol te spelen. Daar komt bij dat het standpunt, dat de lonen niet verhoogd kunnen worden om het mogelijk te maken het pensioen te laten stijgen met de loonsverhoging, een behoorlijk onlogische redenatie is. In onze ogen misbruikt Oranjewoud het pensioenfonds om te kunnen bezuinigen op salaris.
* Een tweede argument van de zijde van de directie, is dat Oranjewoud op dit moment veel opdrachten zou missen omdat de tarieven te hoog zijn. De loonkosten zouden daarom niet mogen stijgen. In werkelijkheid zijn de externe tarieven in 2003 gewoon verhoogd, los van de loonkosten. Kortom, dat argument raakt kant noch wal.
* De onredelijke houding van Oranjewoud is verklaarbaar vanuit de weinig realistische begroting. Die is gebaseerd op de hoogconjunctuur en de winstgevendheid van de afgelopen jaren. Er wordt zelfs uitgegaan van een omzetstijging en gelijkblijvende winstgevendheid in een tijd van malaise in de branche. Kennelijk moeten de kosten van een tegenvallend economisch tij alleen op werknemers worden afgewenteld. Eenmalige loonsverhogingen

De directie van Oranjewoud is wel bereid een eenmalige loonsverhoging te bieden van 1%. Men krijgt dan een eenmalig bedrag waarvan het personeel de helft inlevert bij de fiscus, waarover geen vakantiegeld en dergelijke wordt berekend, dat niet meetelt voor het pensioen en niet meetelt voor werknemersverzekeringen. De bonden zijn daar geen voorstander van omdat het(uur)loon feitelijk niet wordt verhoogd. Het is dus in geen geval een compensatie voor de gestegen kosten van levensonderhoud. In de volgende jaren werkt de loonsverhoging niet door.

Geen CAO meer?

We komen er niet uit. Vraag en aanbod liggen te ver uit elkaar, terwijl geen der partijen bereid is nog verder op te schuiven. Als er niet opnieuw een CAO tot stand komt vervallen per november 2003 in principe alle arbeidsvoorwaardelijke regelingen bij Oranjewoud. Men is dan afhankelijk van het wettelijk minimum en van wat uw werkgever nog bereid is in stand te houden. Dat biedt de directie uitstekende bezuinigingsmogelijkheden.

Waarom acties?

De vakbondsleden bij Oranjewoud hebben aangegeven door middel van acties te willen voorkomen dat nu vervalt wat in tientallen jaren is opgebouwd. Geen actie voeren betekent dat niet opnieuw een CAO tot stand komt. Aan de directie zal duidelijk moeten worden gemaakt dat de werknemers het eindbod van de directie absoluut onredelijk vinden. We zijn in een stadium waar de bonden niet langer zonder actieve inbreng van alle werknemers de kolen uit het vuur kunnen halen. Komt er nog een CAO? Dan zal een bijdrage moeten worden geleverd aan de acties.

Het handtekeningformulier kan via deze link worden binnengehaald en geprint.

Meer informatie

Lex Makkinje, bestuurder FNV Bondgenoten te Groningen

Tel: 050-3631183

E-mail: lexmakk@bg.fnv.nl

03-04-2003