Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Hypercholesterolemie (FH)

Opschaling familieonderzoek naar Familiaire Hypercholesterolemie (FH)

Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stemt in met uitbreiding van het opsporingsprogramma naar familiaire hypercholesterolemie (FH). De capaciteit van het familieonderzoek wordt vergroot van enkele honderden naar 3000 nieuwe gevallen per jaar. Met dit eerste landelijke genetische screeningsprogramma moeten in 2010 alle onbekende mensen boven de 16 jaar op FH gescreend zijn. Vervolgens kunnen ze een adequate behandeling krijgen.

Sinds 1994 ondersteunt VWS een kleinschalig, experimenteel opsporingsprogramma voor FH, uitgevoerd met behulp van DNA-diagnostiek door een gespecialiseerde organisatie, de StOEH (Stichting Opsporing Erfelijke Hypercholesterolemie). Dit opsporingsprogramma brengt jaarlijks honderden nieuwe dragers aan het licht. Inmiddels zijn in Nederland 12.000 mensen met FH bekend en onder regelmatige medische controle. Opsporing van mensen met FH via familieonderzoek is in verschillende wetenschappelijke studies doelmatig gebleken. Dit vormde aanleiding tot de wens om het screeningsprogramma, dat zich beperkt tot families met FH, te versnellen en zo in de komende jaren tot 2010 alle thans nog onbekende mensen met FH vanaf de leeftijd van 16 jaar te identificeren.

Staatssecretaris Ross heeft recent dit jaar haar instemming betuigd met de overeenstemming tussen VWS, de betrokken patiƫntenorganisaties en het Verbond van Verzekeraars om mensen met FH te accepteren. De verzekeraars zullen de gezondheidstoestand van mensen met FH op dezelfde wijze beoordelen als die van personen zonder FH. Hun beleid wordt helder uiteengezet in een folder die beschikbaar is voor deelnemers aan het FH-opsporingsprogramma.

Achtergrondinformatie:

Een verhoogd gehalte aan cholesterol in het bloed (hypercholesterolemie) komt vaak voor. Deze stoornis leidt vroeg tot aderverkalking en op termijn tot hart- en vaatziekten, maar kan goed met een gezonde leefstijl en eventueel met behulp van medicijnen (statines) onder controle gebracht worden. Hypercholesterolemie wordt veroorzaakt door een ongezonde voeding met te veel verzadigd vet. Bij een klein deel van de mensen met hypercholesterolemie, in Nederland naar schatting 40.000 personen, is er sprake van Familiaire Hypercholesterolemie, een erfelijke bepaald probleem. Deze mensen vertonen ook bij een normaal voedingspatroon soms zeer hoge cholesterolwaarden. Meestal onbewust lopen zij daardoor een hoger ziekte- en sterfterisico. Door hun genetische aanleg zijn ze ook veel gevoeliger voor de schadelijke effecten van het roken. Wanneer een 30 tot 49-jarige drager van FH stopt met roken, levert hem dat een verlenging van zijn levensverwachting van 12 tot 15 jaar op. Ongeveer tien jaar geleden werd het mogelijk om door middel van DNA-onderzoek deze families met erfelijke ofwel familiaire hypercholesterolemie (FH) in kaart te brengen en een effectieve behandeling met cholesterolverlagende medicijnen aan te bieden.

Opschaling familieonderzoek naar Familiaire Hypercholesterolemie (FH) 1. Opschaling familieonderzoek naar Familiaire Hypercholesterolemie (FH) Kamerstuk, 2-4-2003

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=19489 .