CZ ACTIEF IN GEZONDHEID


Doel is invoering van best practices in zorg

CZ start samenwerking met universitair kwaliteitsinstituut WOK

Zorgverzekeraar CZ en 'the Centre for Quality of Care Research' van de Universiteiten van Nijmegen en Maastricht - ook bekend onder de naam WOK - zijn een strategische samenwerking aangegaan. In het nieuwe zorgstelsel wordt aan de zorgverzekeraars een belangrijke rol toebedeeld. Als zorginkopers sluiten de zorgverzekeraars contracten met zorgaanbieders op basis van prijs en kwaliteit.

CZ heeft contact gezocht met WOK om de zorginkoop verder te professionaliseren en daardoor de kwaliteit van de zorg van haar klanten te verbeteren. WOK richt zich op ontwikkeling van, onderzoek naar en het evalueren van methoden om de kwaliteit en doelmatigheid van de patiëntenzorg te beoordelen en te verbeteren. Met deze alliantie haakt CZ aan bij de actualiteit en laat zien dat zij structureel aan de weg timmert als het gaat om kwaliteitsbeleid als onderdeel van de zorginkoop. In het bijzonder gaat het daarbij om de mening en inbreng van patiënten in de zorg, het vaststellen op welke punten de zorg verbeterd kan worden en de invoering van zogenaamde 'best practices'. Dit zijn zorgvernieuwingen waarvan in de praktijk gebleken is dat daarmee de gezondheid van patiënten wordt bevorderd, doordat de zorg effectiever, veiliger, patiëntvriendelijker of sneller verleend wordt.

Door de zorg voor patiënten met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes, oogproblemen of problemen aan het bewegingsapparaat (heupen, knieën) anders te organiseren, kunnen patiënten sneller en effectiever worden geholpen en de kwaliteit van de zorg op hoger peil worden gebracht.

CZ behartigt de belangen van bijna 2 miljoen verzekerden. Door goed in te kopen zorgt CZ ervoor dat haar verzekerden waar voor hun geld ontvangen. Voor WOK is de samenwerking van belang omdat deze de mogelijkheid biedt een directe bijdrage te leveren aan een goede zorg voor patiënten.
Beide partijen streven naar een langdurige relatie, waarin de kennis en de wetenschappelijke deskundigheid van een breed georiënteerd onderzoeksinstituut en de mogelijkheden van een grote zorgverzekeraar, gebundeld worden om te komen tot een optimaal kwaliteitsbeleid.