NIERSTICHTING NEDERLAND

Nierstichting financiert studie naar effecten waterdialyse

Bussum, 4 april 2003 - De Nierstichting gaat een omvangrijke wetenschappelijke studie meefinancieren naar de effecten van een nieuwe techniek van dialyse: 'on-line' hemodiafiltratie, ook wel 'waterdialyse' genoemd. Bij deze nieuwe techniek worden grote hoeveelheden extra gezuiverd leidingwater gebruikt, waarmee de dialysemachine infuusvloeistof maakt. Deze techniek wordt al in een aantal Nederlandse dialysecentra toegepast en de eerste ervaringen van nierpatiënten zijn positief. De techniek is echter ingewikkelder en duurder, daarom is het belangrijk te onderzoeken of hemodiafiltratie werkelijk beter is dan standaard hemodialyse. De Nierstichting beoogt met deze wetenschappelijke studie het antwoord op deze vraag te vinden.

Nederland telt meer dan veertigduizend mensen met slecht of niet functionerende nieren. Wanneer iemands nieren nog voor hooguit tien procent werken, is dialyse noodzakelijk om vocht en afvalstoffen uit het lichaam te spoelen. Dit kan door hemodialyse of met behulp van buikvliesspoeling. Bij hemodialyse wordt bloed via een slangetje in een kunstnier gezuiverd en weer teruggebracht in de ader. Dialyse is voor nierpatiënten een intensieve en belastende behandeling met vervelende bijwerkingen, ondanks alle inspanningen om de behandelmethodes te verbeteren.

Beter resultaat
Sinds 1999 is in enkele centra in Nederland op beperkte schaal ervaring opgedaan met 'on-line' hemodiafiltratie. Bij deze nieuwe dialysemethode wordt aan het lichaam ontrokken plasmawater aangevuld met infuusvloeistof, dat door de dialysemachine uit extra gezuiverd leidingwater wordt gemaakt. Per uur wordt zo acht tot twintig liter vocht uit het lichaam gefilterd en weer aangevuld. Doordat er op deze manier een veel grotere hoeveelheid bloed gezuiverd wordt, verdwijnen er meer afvalstoffen en is het resultaat veel beter. De eerste ervaringen van nierpatiënten zijn positief. Zo voelen zij zich vaak fitter, hebben geen of minder last van jeuk (een bijwerking van de standaard hemodialyse) en hoeven minder medicijnen te gebruiken om de bloeddruk op peil te houden. De techniek is echter ingewikkelder en duurder. Niet alle dialysemachines en waterbereidingsinstallaties zijn hiervoor geschikt. Het is dus belangrijk om goed te onderzoeken of hemodiafiltratie werkelijk beter is dan standaard hemodialyse.

Innovatief onderzoek
De omvangrijke studie moet antwoord geven op de vraag naar het verschil in effecten van de standaard (hemo)dialyse ten opzichte van de nieuwe techniek van 'on-line' hemodiafiltratie. Dit door de Nierstichting mede-gefinancierde onderzoek is uniek in de wereld. De studie zal worden uitgevoerd onder begeleiding van prof. dr. P.M. ter Wee van het Vrije Universiteit Medisch Centrum te Amsterdam en dr. P.J. Blankestijn van het Utrechts Medisch Centrum. Aan de omvangrijke studie nemen minimaal 18 van de 52 Nederlandse dialysecentra deel en ruim 650 nierpatiënten.

Noot voor de redactie,