Gemeente Den Helder

02-04-2003 Doet de gemeente niets aan die molshopen in het openbaar groen?

Vooral tegen het vroege voorjaar, als de vorst al uit de grond is en de dagen weer wat warmer worden, zie je veel molshopen. De duidelijkste voorbeelden vindt u rond het viaduct aan de Ravelijnweg. Mooi opgeworpen hoopjes grond. Het bewijs dat de mol uit zijn winterslaap is en hard op zoek is naar vers voedsel en verse lucht. De mol geeft zijn huisje een grote voorjaarsschoonmaak en maakt zich klaar voor gezinsuitbreiding.
U merkt het al aan de toonzetting: de gemeente doet hier weinig aan. En met opzet. Veel mensen kennen de mol alleen maar als dat kleine blinde gravertje dat grasperken ontsiert met zijn molshopen. Alleen als het om de sportvelden gaat, is de gemeente om veiligheidsredenen niet blij met de mol. Daar worden molshopen zoveel mogelijk uitgegraven. Voor het overige openbaar groen zijn we eigenlijk best blij met de mol.
Een mol is namelijk heel belangrijk voor de kwaliteit van de grond. Door zijn graafzucht brengt hij extra zuurstof in de bodem en houdt hij de grond ook lekker los. Dat is weer belangrijk voor het doorsijpelen van regenwater. Zuurstof en water zijn nodig voor een gezonde grond, waar het overige bodemleven dan weer van profiteert. Een ander voordeel van zijn graafzucht is dat de omgewoelde grond een uitstekend zaaibed is. Zaden krijgen veel meer kans te ontkiemen en dat bevordert de ontwikkeling van de bloem- en kruidenrijkdom in Den Helder.
Een mol is gewoon een van die kleine onopvallende, maar nuttige schakeltjes in de kringloop. En wat betreft de molshopen: ach, die ziet u in de zomer al niet meer.

Heeft u vragen die niet in deze rubriek behandeld zijn, maar die u wel beantwoord wilt hebben?
Belt u dan met de afdeling Klantenservice van de Milieudienst, telefoon 671601. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 08.00 tot 14.00 uur.

« terug