Actueel

Taxichauffeur zonder toestemming Schiphol krijgt geldboete
Bron: Rechtbank Haarlem

Datum actualiteit: 3-04-2003

De kantonrechter in Haarlem heeft op 3 april 2003 een Amsterdamse taxichauffeur veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van EUR 300,-- omdat hij op 20 december 2002 op het luchthaventerrein van Schiphol in de terminal zijn taxidiensten heeft aangeboden aan het publiek, zonder dat hij beschikte over de daarvoor vereiste toestemming van de NV Luchthaven Schiphol. Dergelijke toestemmingen verleent Schiphol uitsluitend aan Schipholtaxi's en aan taxichauffeurs waarmee het een zgn. 'aanvullersovereenkomst' heeft gesloten.

Op 27 augustus 2002 was de kantonrechter in een vergelijkbare zaak van oordeel dat de destijds voorgelegde regeling onvoldoende duidelijk geformuleerd en daarom onverbindend was. De regeling op grond waarvan deze chauffeur is veroordeeld - het Landside Aerodrome Manual - was volgens de kantonrechter wel voldoende duidelijk.

Namens de taxichauffeur was nog aangevoerd dat het door Schiphol gemaakte onderscheid juist onrust onder aanbieders van taxidiensten veroorzaakt, in plaats van onrust wegneemt. Verder vond hij dat Schiphol de regels hanteerde op een oneerlijk manier. Deze verweren verwierp de kantonrechter met de overweging dat de geldigheid van een voorschrift niet bepaald wordt door het gebleken effect of de gebleken effectiviteit ervan, terwijl de taxichauffeur andere wegen ten dienste staan om de zijns inziens oneerlijke wijze van toepassing door Schiphol aan het oordeel van de rechter te onderwerpen. Verder achtte de kantonrechter de regeling in dit geval voldoende kenbaar. Ten slotte stelde de taxichauffeur dat hij zich gedwongen voelde het stafbare feit te plegen omdat Schiphol ongeoorloofd discriminerend handelt. Ook dit verweer verwierp de kantonrechter, omdat de taxichauffeur er zelf voor gekozen had zijn diensten in de aankomsthallen aan te bieden, omdat dit lucratievere ritten oplevert dan wanneer hij zich aan de door Schiphol gestelde regels houdt, zodat van dwang in strafrechtelijke zin geen sprake was.

Omdat het voor zowel het Openbaar Ministerie als voor de taxichauffeur ging om het verkrijgen van duidelijkheid over de strafbaarheid, heeft de kantonrechter de boete geheel voorwaardelijk opgelegd, met een proeftijd van 2 jaar.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AF6836

Zie het origineel
origineel
Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=11339&i=&ti= http://www.rechtspraak.nl/act...d=11339&i=25&ti=3 . Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=11339&i=&ti= .