Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen UR: nr 020, 3 april 2003

Wageningen UR en LNV sluiten convenant voor dierziektecontrole

Om de wetenschappelijke kennis en infrastructuur voor de controle van besmettelijke dierziekten zoals varkenspest, BSE, runderpest, MKZ, miltvuur of vogelpest een stevigere basis te geven, gaan het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en Stichting DLO van Wageningen Universiteit en Researchcentrum hun afspraken op dit werkterrein uitbreiden. Op vrijdag 4 april ondertekenen de partijen in Den Haag daartoe een convenant. Door de uitvoering van het convenant over de zgn. â¤~wettelijke onderzoekstaken ter controle van aangifteplichtige dierziekten⤮ levert CIDC-Lelystad de wetenschappelijk-technische ondersteuning aan het ministerie van LNV bij de uitvoering van wet- en regelgeving. Met het convenant is tot 2012 een bedrag van 130 miljoen euro gemoeid.

De dierziektecrises in de afgelopen jaren hebben opnieuw geleerd dat een snelle, betrouwbare en onafhankelijk vastgestelde diagnose van verdachte gevallen van besmettelijke dierziekten noodzakelijk is. Op grond daarvan kunnen adequate maatregelen verdere verspreiding van de dierziekten en de gevolgen daarvan beperken. Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en Stichting DLO van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (Wageningen UR) hebben besloten dat het Centraal Instituut voor Dierziekte Controle in Lelystad (CIDC-Lelystad) zijn expertise van een aantal dierziekten verder uitbouwt. Tot de taak van CIDC-Lelystad behoort de diagnose en advisering van de overheid over manieren om dierziekten te voorkomen en te bestrijden. Ook dient CIDC-Lelystad zich toe te leggen op onderzoek om het diagnosticeren en bestrijden van dierziekten verder te ontwikkelen. Het instituut zal tevens de beschikbaarheid en kwaliteit van noodvoorraden MKZ-vaccins controleren. Daartoe kan het onderzoeksinstituut beschikken over een zgn. high containment unit, waarin voor mens en dier ziekteverwekkende organismen, virussen en andere agentia veilig kunnen worden onderzocht. De financiële dekking daarvan is in het convenant opgenomen.

In het convenant verplicht het CIDC-Lelystad zich, zoals voorheen, om 24 uur per dag bereikbaar te zijn voor diagnostiek bij verdenking van aangifteplichtige dierziekten. Daaronder vallen naast genoemde ziekten ook Afrikaanse varkenspest, rabiës, brucellose, vis- en schelpdierziekten, botulisme, en infectieziekten als schapen- en geitenpokken.

Om een en ander te realiseren stelt het ministerie tot 2012 jaarlijks een bedrag van 13 miljoen euro beschikbaar. Elke vijf jaar zal er een tussenevaluatie plaatsvinden en het convenant zonodig worden aangepast. Voor het toezicht op de uitvoering van het convenant stelt het ministerie van LNV een Commissie van Toezicht in.

De Nederlandse dierhouderij is van hoge, internationaal erkende kwaliteit waardoor de export een belangrijke economische impuls aan de sector geeft. Het is echter niet eenvoudig om de gezondheid, het welzijn van de dieren en de veiligheid van het voedsel in een klein gebied met een groot aantal dieren veilig te stellen. Het nieuwe convenant tussen het ministerie van LNV en DLO moet daaraan bijdragen. CIDC-Lelystad dient daarin als nationaal referentie-instituut voor het ministerie van LNV en voor de Voedsel en Waren Autoriteit. Daarnaast beoordeelt CIDC-Lelystad diergeneesmiddelen en toevoegingen aan veevoeders, en verricht certificeringsonderzoek (bv. voor de export).