Gemeente Capelle a/d IJssel

Foto: Peter Molkenboer

Sloop Hoven in voorbereiding

Vorige week is een nieuwe mijlpaal bereikt in de herontwikkeling van de Hovenbuurt. Maandag 24 maart heeft Stichting Woningpartners het gebied tussen de Merellaan, Rivierweg, Fluiterlaan en de Roekstraat namelijk overgedragen aan sloopbedrijf Zantko uit Wateringen. Een dag erna is gestart met het plaatsen van hekken rondom het te slopen terrein. De uitvoering van de sloop zal ongeveer zes maanden in beslag nemen. Voordat de daadwerkelijke sloop van start kan gaan, wordt eerst het aanwezige asbest uit de woningen verwijderd. Zodra de woningen officieel asbestvrij zijn verklaard en de appartementen zijn leeggehaald kan de echte sloop beginnen.

Om het sloopterrein aantrekkelijker te maken voor omwonenden voorzien Woningpartners en de gemeente de hekken binnenkort van beschilderde panelen. Het beschilderen van de panelen gebeurt door kunstenaars in samenwerking met kinderen en bewoners uit de wijk. Dit initiatief sluit aan bij de serie interactieve toneelvoorstellingen in februari van dit jaar rond het thema afscheid nemen, die opgevoerd werden in één van de te slopen woningen.

In het kader van de herontwikkeling van de Hovenbuurt is Stichting Woningpartners vorig jaar begonnen met de herhuisvesting van de bewoners in dit gebied. Nu de laatste bewoners naar een vervangende woning zijn vertrokken, kan gestart worden met sloopactiviteiten. Het betreft de eerste fase van de herontwikkeling van het Hovengebied waarin 248 woningen worden gesloopt. De tweede fase zal aansluitend aan de nieuwbouw van de eerste fase worden voorbereid voor de sloop en aanverwante activiteiten. In het hele Hovengebied worden in beide fasen 504 woningen gesloopt.

Het nieuwe stedenbouwkundig plan voor het Hovengebied is ontwikkeld door Stichting Woningpartners en de gemeente. De huidige krappe woningen met bouw- en woontechnische problemen moeten plaatsmaken voor woningen die beter voldoen aan de eisen van de hedendaagse woonconsument. Ook komt er een grotere verscheidenheid aan woningen. Naast drie- en vierkamer woningen worden ook vijfkamerwoningen ontwikkeld. Voor de eerste fase gaat het in totaal om circa 220 nieuwe woningen in de huur- en koopsector. De huursector zal zich verder onderscheiden in bereikbare en duurdere woningen. De koopwoningen liggen in het goedkope en middeldure segment. Naast woningen is het de bedoeling om bedrijfsruimten te ontwikkelen aan de Fluiterlaan.