Openbaar Ministerie

Meer bevoegdheden bij opvragen telecomgegevens

---

NIEUWE REGELING VOOR OPVRAGEN TELECOMGEGEVENS

De bevoegdheid van de officier van justitie om verkeersgegevens op te vragen bij aanbieders van openbare telecommunicatienetwerken en -diensten wordt aangepast. Dit blijkt uit een wetsvoorstel dat vandaag door de Tweede Kamer zonder stemming is aanvaard. Het wetsvoorstel wordt naar de Eerste Kamer gestuurd.
Het gaat om een wijziging van een reeds bestaande bevoegdheid. De aanpassing is het gevolg van verschillende ontwikkelingen in de telecommunicatietechniek waardoor meer verkeersgegevens beschikbaar komen dan tot nu het geval was. Voor de opsporing is dat van groot belang. Het Openbaar Ministerie krijgt door de verkeersgegevens inzicht in het telecommunicatiegedrag en het patroon van contacten van een persoon. Verkeersgegevens kunnen onder meer bestaan uit tijdstip en duur van gesprekken, nummers waarmee gebeld wordt, lokatiegegevens en gebruikte apparatuur.
De officier van justitie kan de bevoegdheid toepassen bij een verdenking van een misdrijf waar tenminste vier jaar gevangenisstraf op staat of in een onderzoek naar ernstige misdrijven die in georganiseerd verband zijn gepleegd of beraamd.
Het wetsvoorstel regelt ook dat er een bevoegdheid komt voor opsporingsambtenaren op grond waarvan gegevens opgevraagd kunnen worden van personen die gebruik maken van openbare telecommunicatienetwerken of
-diensten. Het gaat dan om naam, adres, postcode, woonplaats, nummer en soort dienst. Deze zogeheten gebruikersgegevens stellen de opsporingsambtenaar in staat na te gaan met wie hij in een opsporingsonderzoek te maken heeft. Soms is er alleen een telefoonnummer of adres beschikbaar. Het verzamelen van meerdere gegevens is dan onmisbaar voor het strafvorderlijk onderzoek.
De bevoegdheid om gebruikersgegevens op te vragen kan worden toegepast als er sprake is van een verdenking van een misdrijf of als er in georganiseerd verband ernstige misdrijven worden beraamd of gepleegd. (persbericht Ministerie van Justitie)