GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 3 april 2003 15:18
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Aanpak vogelpest mislukt, bezinning bio-industrie dringend nodig

( 3 april 2003)

De nieuwe ernstige verdenking van vogelpest in Noord-Brabant toont aan dat de aanpak van minister Veerman waarschijnlijk mislukt is. Mede gedwongen voor VVD, PvdA en LPF heeft hij zich te eenzijdig gericht op het ruimen van bedrijven. Hierbij heeft hij nagelaten strenger op te treden tegen de verspreiding van het virus door transport en bedrijfscontacten. Volgens GroenLinks is het hoog tijd voor een nieuwe strategie en een bezinning over de bio-industrie.

De vermoedelijke sprong van het virus over de grote rivieren lijkt duidelijk te maken dat de huidige strategie mislukt is. Grote buffers en het 'van buiten naar binnen ruimen', zoals VVD, LPF, PvdA en de pluimveesector telkenmale bepleitten, hebben nieuwe besmettingen niet kunnen voorkomen. GroenLinks benadrukte al eerder dat er strenger opgetreden moet worden tegen bedrijfscontacten. Besmette (mest)deeltjes kunnen via vrachtwagens eenvoudig worden verspreid. Tot nu toe is er onvoldoende gedaan om deze contacten te beperken. Omdat dit economisch sterk ingrijpt in de sector, hebben de minister en de grote partijen in de Tweede Kamer hiervan steeds niet willen weten. Die aanpak wreekt zich nu en zal vermoedelijk tot veel meer schade leiden.

GroenLinks wil nu een verandering van strategie: naast ruimingen moeten er strengere regels komen over transport en bedrijfscontacten. Bovendien is er meer menskracht nodig voor de controle daarop. Het grote aantal bedrijfscontacten is inherent aan de complexe structuur van de Nederlandse pluimveehouderij. Daarom is een bezinning nodig op de toekomst van de bio-industrie in Nederland. Ook moet de vraag gesteld worden of het nog acceptabel is dat de overheid de kosten van ruimingen draagt. is het niet logischer dat de sector deze zelf gaat opbrengen? GroenLinks wil dat boeren zich gaan verzekeren tegen dergelijke calamiteiten, zoals ook tegen water- en wildschade.

GroenLinks roept PvdA en CDA op in het regeerakkoord duidelijk te maken, hoeveel, waar en op welke manier nog (pluim)vee in Nederland gehouden kan worden. Ook wil GroenLinks dat de nieuwe regering in Europa gaat pleiten voor afschaffing van het non-vaccinatiebeleid voor vogelpest, en andere besmettelijke dierziekten.

Wijnand Duyvendak


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -