Regering.nl

3 apr 2003
Defensie kondigt personeelsstop af

De personeelsbegroting van Defensie dreigt dit jaar met 70 miljoen te worden overschreden. Onder meer een personeelsstop moet nieuwe overschrijdingen in 2004 voorkomen. Ook gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.

Dat schrijft staatssecretaris Van der Knaap (Defensie) aan de Tweede Kamer. Hij kondigt een aantal ingrijpende maatregelen af om de financiële situatie bij Defensie op orde te brengen. De maatregelen zijn nodig om de bezuinigingen te kunnen uitvoeren die in het strategisch akkoord zijn afgesproken. Ook wil de staatssecretaris voorkomen dat het Defensie-budget in 2004 opnieuw wordt overschreden.

De belangrijkste maatregelen om de budgetoverschrijding tegen te gaan, zijn:

* een vrijwel volledige personeelsstop voor het burgerpersoneel;
* een minimale instroom van militairen met een contract voor onbepaalde tijd;

* een beperkte instroom van militairen met een contract voor bepaalde tijd;

* een verlaging van de budgetten voor bindingspremies, inhuur en werving.

Verder moet een deel van de structurele bezuiniging die in het strategisch akkoord is afgesproken, nu al worden uitgevoerd. Nog dit jaar moeten 600 Haagse staffuncties verdwijnen. De krijgsmachtonderdelen is gevraagd zo snel mogelijk aan te geven hoe zij hun deel van de bezuiniging kunnen doorvoeren. In de Najaarsbrief van 8 november 2002 is aangekondigd dat in totaal 2000 van de 6000 functies in Den Haag zullen verdwijnen.

Bron:
Nieuwsbericht ministerie van Defensie
Brief aan de Tweede Kamer

© 2002-2003 Rijksvoorlichtingsdienst