Politie Twente

donderdag 3 april 2003

14 jongeren opgepakt in Glanerbrug

De politieafdeling Enschede-Oost heeft 14 jongeren opgepakt. De jongeren zijn verantwoordelijk voor diverse delicten.

Jongeren overlast

De jeugdoverlast in Glanerbrug is al langer een probleem en krijgt extra aandacht van de politie. Naar aanleiding van het toenemende aantal vernielingen en overlast meldingen in Glanerbrug-Zuid heeft de politie een onderzoek ingesteld. Via informatie uit de wijk en de kennis van de wijkagent werden begin maart in totaal 11 jongens en 3 meisjes, in de leeftijd van 9 tot 17 jaar, als verdachten aangehouden. Alle aangehouden jongeren zijn afkomstig uit Glanerbrug.

Diverse delicten bekend

De groep is inmiddels verhoord. De jongeren hebben bekend dat ze in de periode november 2002 tot maart 2003 diverse vernielingen hebben gepleegd. 14 zaken, waaronder 2 woninginbraken, verschillende vernielingen o.a. bij of aan het spoor, scholen, abri's, auto's, diefstal van kratjes bier en het stichten van brandjes zijn hiermee opgelost. De jongeren gaven aan te handelen uit verveling of uit dwang. In de groep heerste een zodanige hiërarchie dat enkele jongeren strafbare feiten pleegden om zodoende niet door één van de andere jongens in elkaar geslagen te worden.

Bedreiging voor de buurt

Uit onderzoek blijkt dat de jongeren voor de buurt zeer bedreigend over kwamen. De jongeren vormden verschillende groepjes die in Glanerbrug rondhingen. Deze jongeren hielden zich voornamelijk op bij de Sporthal aan de Schipholtstraat en de Rondostraat.

Nazorg

Tien jongeren zijn inverzekering gesteld, opgesloten en voorgeleid voor de kinderrechter. De raad voor de kinderbescherming en de reclassering zijn ingeschakeld om alle verdachten te begeleiden. Twee broertjes van 12 en 13 jaar zijn in een internaat geplaatst. Een 17-jarige jongen is in een jeugdstrafinrichting in Veenhuizen geplaatst. De afhandeling en nazorg van de jongeren zal niet alleen een juridische zaak zijn. In samenwerking met stichting Wijkwelzijn Oostgrens en het Jongeren Informatie Punt blijft de politie, voornamelijk de wijkagent en de 3 jeugdagenten, alert op jongeren die (dreigen te) ontsporen.

Voor meer informatie contact opnemen met: Tanja Rijsman
Districtsvoorlichter Zuid-Twente Telefoonnummer: 053 455 55 68

---- --