Uitkomsten the Economist / IBM onderzoek over Internationale concurrentieposities op ICT gebied

Amsterdam, 3 april 2003 - Scandinavië heeft voor het eerst de leidende positie van de VS heeft overgenomen en Nederland staat wereldwijd op een uitstekende derde plaats in het overzicht van Internationale concurrentieposities onder landen op ICT gebied. De progressie van Nederland lijkt echter te stagneren, vooral in vergelijking tot andere landen. Daarom stellen the Economist en IBM dat de Nederlandse overheid nu aan zet is om een voorsprong te realiseren. Dit blijkt uit het jaarlijkse en zeer toonaangevende onderzoek van the Economist en IBM over de wereldwijde E-readiness rankings.

Bijgaand treft u in het kort de belangrijkste uitkomsten op internationaal en Nederlands niveau aan. Daarnaast kunt u het gehele onderzoek dowloaden.

* Belangrijkste internationale uitkomsten *

- Scandinavië neemt de leiding in het vierde, jaarlijkse onderzoek van the Economist Intelligence Unit en IBM's Institute for Business Value. - Zweden verdringt de VS van haar eerste plaats. Denemarken bekleedt de tweede plaats. De VS, UK en Nederland delen de derde positie. - Noord Europa, Noord Amerika en Australië vormen de top 9. - Hong Kong en Zuid Korea maken sterke positieve ontwikkelingen door. - Economische problemen zijn duidelijk merkbaar, maar verlammen de internet ontwikkelingen zeker niet. - Gunstig beleid van de overheid versterkt e-Readiness.

* De belangrijkste conclusies en concrete aanbevelingen voor Nederland *

- Nederland kan verder bouwen op haar uitstekende positie, maar moet zich versneld verder ontwikkelen om te kunnen stijgen op de ranking of om volgende jaar dezelfde plaats te kunnen bezetten. - Progressie van Nederland lijkt te stagneren, vooral in vergelijking tot andere landen. - De Nederlandse overheid is aan zet om een voorsprong te realiseren in e-Readiness. - Belangrijke elektronische ketens op het gebied van zorg, justitie/politie, sociale. zekerheid en belasting, voedsel/veiligheid kunnen niet voldoende worden geregisseerd. - Het Nederlandse bedrijfsleven is goed op dreef, en de overheid moet nu aanhaken. - Bestuurlijke en wettelijke randvoorwaarden voor een gunstig ICT klimaat scoren relatief laag in verhouding tot andere landen. - Beperkte investeringen in nationale infrastructuren leiden tot een lage positie op dit onderdeel.

U kunt het gehele rapport dowloaden op de volgende locatie: Ingezonden persbericht


Het Engelstalige persbericht van The Economist kunt u dowloaden op de volgende locatie:
http://www.persinfo.nl/Detail.asp?soort=achtergronden&ID=115

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Maurits Blok
Brodeur Worldwide
Overschiestraat 55
1062 HN Amsterdam
Tel: 020 346 20 00
Fax: 020 669 72 65
internet: http://www.brodeurnl.com
Voor de meest recente persinformatie: http://www.persinfo.nl