Partij van de Arbeid

Den Haag, 03 april 2003

Vragen van het lid K.G. de Vries (PvdA) aan de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie over criteria voor de hervestiging van uitgenodigde vluchtelingen.

1. Herinnert u zich de toezegging tijdens het Algemeen Overleg van 31 oktober 2002 om de Kamer nader te informeren over de criteria die de regering hanteert voor de beoordeling van de voordrachten van de UNHCR voor uitgenodigde vluchtelingen?

2. Is de reden dat Nederlandse regering meer dan 50% van de voordrachten afwijst, mede gelegen in het feit dat Nederland alleen erkende vluchtelingen toelaat die middelbaar onderwijs hebben voltooid en een basale kennis van het Engels hebben, zoals door de Nederlandse regering is omschreven in het UNHCR Resettlement Handbook van januari 2002?

3. Hoeveel voordrachten van de UNHCR zijn sinds januari 2002 afgewezen (mede) wegens de toepassing van dit integratiecriterium?

4. Hoe valt het stellen van extra integratiecriteria bij uitgenodigde vluchtelingen te rijmen met staand beleid, zoals dat is vastgelegd in de brief van 23 november 1999 en in het Algemeen Overleg van 31 oktober 2002 door u is bevestigd, dat alleen wordt getoetst op vluchtelingenschap?

5. Kan de Kamer ervan uitgaan dat u voortaan overeenkomstig het bekend gemaakte beleid zult handelen, zodat het quotum van uitgenodigde vluchtelingen beter benut wordt?