Politie Midden- en West Brabant

Persbericht District Breda (3/4)

Breda, donderdag 3 april 2003

Politie houdt 8 jongeren aan voor 55 diefstallen en inbraken

BREDA: De politie van het team PrinsenBeemden denkt met de aanhouding van 8 jongeren uit Breda tenminste 55 misdrijven te hebben opgelost. De jongeren, variërend in leeftijd van 17 t.m. 19 jaar, hebben zich in wisselende samenstelling schuldig gemaakt aan onder meer woning- en bedrijfsinbraken, bromfietsdiefstallen en het stelen van bewakingscamera`s

De zaak kwam aan het rollen na de aanhouding op 7 maart 2003 van een 18-jarige Bredanaar die verdacht werd van betrokkenheid bij twee woninginbraken in respectievelijk Ulvenhout (Rooyakker) en in Breda (Cornelis Joosstraat). Tijdens het verdere onderzoek bleek dat de aangehouden verdachte deel uitmaakte van een vriendengroep die in wisselende samenstelling op het dievenpad ging in met name Breda, Teteringen en Oosterhout. In de afgelopen vier weken zijn in totaal 8 jongeren aangehouden. Zij hebben bekend zich schuldig te hebben gemaakt aan onder meer 31 diefstallen van scooters, brommobielen en brommers, 10 diefstallen van bewakingscamera`s vanaf met name tankstations, 4 woninginbraken en insluipingen en een greep in de kassa van een sigarenwinkel aan de oolstraat teHH Hoolstraat in Teteringen op 31 oktober 2002. Tevens zijn drie inbraken in één bedrijf op het Spinveld te Breda opgelost. Een van de gestolen beeldschermen is in de woning van een van de verdachten aangetroffen. Ook een geval van zakkenrollerij en een vernieling aan een auto is opgelost.

Uit de verhoren komt het beeld naar voren dat de jongeren de diefstallen pleegden om van de opbrengst van de gestolen goederen luxe zaken te kunnen aanschaffen zoals brommers, GSM`s en kleding. Ook waren er jongeren die er hun softdrugs gebruik mee bekostigden. Met de onderdelen van gestolen brommers werden vaak andere niet gesignaleerde bromfietsen opgeknapt. De politie heeft verder bij een van de verdachten thuis 9 bewakingscamera`s aangetroffen die nog teruggebracht moeten worden op de rechtmatige eigenaren. Er zitten nog drie verdachten in voorarrest. Tegen alle verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt. De politie sluit nieuwe aanhoudingen in dit onderzoek niet uit.

Politie houdt winkeldief en pepperspray spuiter aan

BREDA: Een 21-jarige Tilburger heeft gistermiddag omstreeks 12.30 uur op het Stationsplein te Breda een beveiliger bij de keel gegrepen toen die hem aan wilde houden ter zake winkeldiefstal. Een 21-jarige man uit Bergen op Zoom bemoeide zich met de aanhouding en spoot met pepperspray in het gezicht van de winkeldief. De politie heeft beide mannen aangehouden.

Twee beveiligingsmedewerkers zagen gistermiddag dat een man bij een supermarkt op het Stationsplein drie voorverpakte sandwiches uit een rek nam. Ze zagen verder dat de man twee broodjes bij de kassa ter betaling aanbood. Een exemplaar had de man in zijn rechterjaszak gestopt. Nadat de pinpas van de man weigerde, verliet hij de winkel met het ene broodje nog in zijn zak. Hierop hebben de twee bewakers de man aangehouden. De dief greep daarbij een van de beveiligers bij de keel. De beveiligingsbeambte gaf zijn belager toen met een elleboog een klap tegen diens strottehoofd waarna deze hem losliet. Op dat moment kwam er een man tussenbeiden die de verdachte met pepperspray bespoot en daarna wegliep en riep; "alstublieft" De politie heeft deze verdachte een half uurtje na het incident op basis van het opgegeven signalement aangehouden op de Academiesingel. Hij is gisteren na verhoor in vrijheid gesteld. De politie heeft de winkeldief van de twee beveiligers overgenomen. Hij is vanmiddag vrijgelaten. Beide verdachten hebben een AU-dagvaarding gekregen.

Insluiping

BREDA: Gisteravond ontdekte de bewoner van een pand aan de Talmastraat dat uit de woning een videorecorder, een Playstation en laptop was gestolen. De dief heeft vermoedelijk door insluiping de woning betreden. Mogelijk was een buitendeur niet slotvast afgesloten.

Man steelt drie dekbedden

BREDA: De politie heeft van de Beveligingsdienst van een warenhuis aan de Karrestraat, vanmiddag een 41-jarige zwerver overgenomen die drie dekbedden had gestolen.

De man had een drietal dekbedden uit een rek genomen en deze in een plastic tas gestopt. Hij liep tegen de lamp omdat het alarm afging toen hij de winkel verliet. De bedrijfsbeveiliging heeft de man buiten de winkel aangehouden. De verdachte vertelde de agenten dat hij de diefstal had gepleegd omdat hij aan geld wilde komen om drugs te kunnen kopen. De politie maakt proces-verbaal op.

Vier goudvissen gestolen uit vijver

ZEVENBERGEN: In de nacht van woensdag op donderdag heeft men uit een vijver aan de Sint Jorisstraat te Zevenbergen vier goudvissen gestolen. Tevens heeft men vermoedelijk getracht ook de vijverbak weg te nemen. Deze was namelijk al gedeeltelijk uitgegraven en het water had men weg laten lopen. De dader(s) is c.q. zijn om in de tuin te kunnen komen waarschijnlijk over een schutting geklommen. Het zou gaan om vier oranjekleurige goudvissen met een waarde van circa 2 euro per stuk.

Inbraak auto

MOERDIJK: In de nacht van woensdag op donderdag heeft men in een auto ingebroken aan de Steenweg in Moerdijk. De dader heeft de deurstijl omgebogen en zo de toegang tot de auto verkregen. Uit de auto is een radiocd-speler en een portemonnee weggenomen.

Diefstal fietsen

ZEVENBERGEN: Op woensdag 2 april is aangifte gedaan van diefstal van twee fietsen vanaf het station te Zevenbergen. Het betrof een damesfiets merk Gazelle ter waarde van 770 Euro en een damefiets, merk Olympus kleur groen waarde onbekend.

Bron: Willem van Hooijdonk