Gemeente Breda

Persberichten

03-04-2003

BrabantStad werpt vruchten af

Jaarverslag 2002 en jaarplan 2003 vastgesteld

De samenwerking tussen de vijf Brabantse steden Breda, Eindhoven, s-Hertogenbosch, Helmond, Tilburg en de provincie Noord-Brabant boekt resultaat. Dat blijkt uit het jaarverslag BrabantStad 2002 dat

Het motto van het samenwerkingsverband meer samen, samen meer begint vruchten af te werpen binnen de vier themas BrabantStad Ontsloten, BrabantStad een Stad voor mensen, BrabantStad Contrastrijk en Sterkere Steden. De afzonderlijke colleges stemden onlangs in met het jaarverslag BrabantStad 2002 en met het jaarplan BrabantStad 2003.

Resultaten
BrabantStad Ontsloten werkt aan een goede bereikbaarheid in en om BrabantStad. Dit is nodig om de steden onderling bereikbaar te houden maar ook richting de Randstad, de Vlaamse Ruit en het Ruhrgebied. Zo onderzoekt het project OV-Netwerk BrabantStad hoe verbeterde of nieuwe vormen van openbaar vervoer bij kunnen dragen aan de oplossing van bereikbaarheids-problemen. Doordat Breda de status van Nieuw Sleutel Project heeft, vormt Breda de poort van BrabantStad. De aansluiting van Breda op de HSL-lijn Parijs-Amsterdam in 2006 biedt kansen voor Brabant. Daarom werkt BrabantStad aan plannen om de shuttletrein vanuit Breda in de richting van de andere steden door te trekken en zo een verbinding te maken met Duitsland. Ook werkt BrabantStad aan de aanleg van wegen aan de rand van de steden om verkeersknelpunten op te lossen. Te denken valt aan de noordoost- en de noordwesttangent in Tilburg. Tenslotte vindt ook onderzoek plaats naar een vervoerssysteem dat een aantrekkelijk alternatief is voor de auto. De eerste resultaten zijn zichtbaar; in september rijdt in Eindhoven en Veldhoven de Phileas; een nieuwe geavanceerde bus binnen het hoogwaardig openbaar vervoer.

BrabantStad een Stad voor mensen werkt aan sociaal-culturele ontwikkeling. Op het gebied van cultuur, sport, onderwijs en zorg onderzoeken de partners waar (top)voorzieningen zouden moeten komen die het stadsbelang overstijgen en die voor Brabant maar ook regionaal, nationaal en internationaal aantrekkelijk zijn. Inmiddels zijn quick scans uitgevoerd voor cultuur, sport, onderwijs en zorg. Interviewrondes met bestuurders vonden plaats en vertegenwoordigers van culturele, sport- en onderwijsorganisaties leverden hun bijdrage. In 2003 maakt BrabantStad keuzes voor topvoorzieningen en start een lobbytraject.

BrabantStad Contrastrijk gaat over de samenhang tussen bebouwing en groen. Men werkt in het bijzonder aan Het Groene Woud. Hierin worden bestaande en toekomstige natuurgebieden versterkt tot één groot natuur- en landschapspark. Het park bestaat uit verschillende schillen zoals de natuurkern, de omliggende landbouwgebieden en de gebieden die grenzen aan de steden. Er is een natuurvisie opgesteld en een gebiedsconvenant gesloten. Ook heeft Het Groene Woud de status Regionaal natuur- en landschapseenheid gekregen in het Streekplan van de provincie. Daarnaast komt er in 2003 een ecoduct over de A2. Sterke Steden richt zich op knooppuntontwikkelingen van de steden. Het gaat daarbij om ontwikkeling van spoorzone-gebieden, stadsdelen en vervoersknooppunten. Binnen de afzonderlijke steden zijn hiervoor projecten in ontwikkeling die per stad tot resultaten leiden.

Lobby gestart, nieuwe kamerleden geïnformeerd
BrabantStad wil als stedelijk netwerk een goede positie krijgen in het beleid van de nieuwe regering. Daarbij vraagt BrabantStad specifiek aandacht voor een goede bereikbaarheid van en binnen Brabant. Geld is nodig om knelpunten in de verkeersinfrastructuur over spoor en weg aan te pakken. Ook wil BrabantStad nu investeren in Het Groene Woud dat tussen Tilburg, s-Hertogenbosch en Eindhoven ligt, om te voorkomen dat het natuurgebied versnippert. Om de nieuwe kamerleden direct te informeren over de Brabantse belangen, vond op 5 februari een ontbijtoverleg plaats. Ook vinden gesprekken plaats met Ministeries om BrabantStad op de kaart te krijgen.

Jaarplan 2003
In het Jaarplan BrabantStad 2003 staan de activiteiten voor dit jaar. Accenten zijn:

de vertaling van de verkenning OV-netwerk naar een strategie om dit netwerk stapsgewijs in tien jaar te realiseren,

het maken van uitvoeringsovereenkomsten over het Zuidelijk Vervoersknooppunt Breda,

verdere knooppuntontwikkeling in de afzonderlijke steden,

het opstellen van een lijst van gewenste sociaal-culturele topvoorzieningen in BrabantStad, het maken van keuzes en het starten van het lobbytraject

het verder ontwikkelen van Het Groene Woud

uitvoeren van een Toekomstdialoog met het ministerie van VROM en het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en universiteiten. Centraal daarbij staat de toekomstvisie van BrabantStad. Daaruit ontstaat een programma voor de periode 2004 tot 2008. Doel van BrabantStad
De vijf Brabantse steden Breda, Eindhoven, Helmond, s-Hertogenbosch en Tilburg werken samen met de Provincie Noord-Brabant om hun gezamenlijke ambities te realiseren. Door samen op te trekken, elkaar waar mogelijk aan te vullen in plaats van te beconcurreren, rekent BrabantStad op een groter aandeel aan rijksinvesteringen.

Breda, 3 april 2003