GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 3 april 2003 16:19
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Negatieve reisadviezen

( 3 april 2003)

Kamervraag
Schriftelijke vragen van het lid Vos (GroenLinks) aan de ministers van Justitie en Defensie in vervolg op de eerder gestelde vragen inzake negatieve reisadviezen (ingezonden 14 februari 2003, beantwoord 1 april 2003)

1. Berust uw antwoord op de vraag naar de rechtsgrond van het uitbrengen van negatieve reisadviezen niet op een onjuiste interpretatie van artikel 2 Politiewet nu dit artikel slechts voorziet in het omschrijven van de wettelijke taken van de politie en niet voorziet in enige bevoegdheid? Bent u het met mij eens dat hierdoor ook de Wet Bescherming Persoonsgegevens onverkort van toepassing is?

2. Bent u het met mij eens dat, nu onvoldoende duidelijk is dat er een rechtsgrond is voor het stellen van vragen aan reizigers in het kader van het uitbrengen van reisadviezen, onverkort geldt dat burgers duidelijk aangegeven moet worden dat medewerking uitsluitend op basis van vrijwilligheid kan plaatsvinden?

3. Kent u de uitspraak van de Rechtbank Rotterdam (LJN nummer AF 4655 Zaaknummer 190208/KG ZA 03-62) waarin wordt vastgesteld dat de KLM negatieve reisadviezen zelf niet toetst en dit ook niet mag, daar de KLM handelt op verlangen van Justitie? Bent u het met mij eens dat het onverteerbaar is dat geen der betrokken partijen (marechaussee en KLM) aansprakelijkheid aanvaarden voor onterecht uitgebrachte reisadviezen? Bent u het met mij eens dat bij het ontbreken van een adequate onafhankelijke beklagmogelijkheid én het feit dat de KLM handelt in opdracht van Justitie de overheid moet voorzien in schadevergoedingen voor onterechte negatieve reisadviezen?

4. Hoe komt het dat u pas nu ervan op de hoogte bent dat er wel degelijk gegevens van de Marechaussee met het oog op klachtbehandeling worden bijgehouden. Wat moet ik verstaan onder deze klachtbehandeling en krachtens welke rechtsgrond vindt dit plaats?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -