Gemeente Woudrichem

01/04/2003
Kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2003

Onlangs verstuurde de gemeente Woudrichem de aanslagen gemeentelijke belastingen 2003. Mensen met een laag inkomen en weinig vermogen kunnen kwijtschelding van de aanslag krijgen. Hier kunt u lezen of u daarvoor in aanmerking komt.

Wanneer kan ik kwijtschelding krijgen?
Als uw inkomen (inclusief vakantiegeld) niet hoger is dan het sociaal minimum en als u maar een zeer beperkt eigen vermogen heeft, komt u in aanmerking voor kwijtschelding van de hele aanslag.

Hoe hoog is het sociaal minimum en wat is een zeer beperkt vermogen? Het sociaal minimum is per huishoudtype verschillend. Hieronder volgt een overzicht van de bedragen van het sociaal minimum (inclusief vakantiegeld) per type huishouding.

alleenstaande, jonger dan 65 jaar 795,00

alleenstaande, ouder dan 65 jaar 844,00

alleenstaande ouder, jonger dan 65 jaar 1.023,00

alleenstaande ouder, ouder dan 65 jaar 1.072,00

echtgenoten/samenwoners, beiden jonger dan 65 jaar 1.136,00

echtgenoten/samenwoners, één partner 65 jaar of ouder 1.198,00

echtgenoten/samenwoners, beiden ouder dan 65 jaar 1.189,00

Een zeer beperkt vermogen betekent dat het totaalbedrag van het vermogen niet hoger mag zijn dan de hierboven vermelde bedragen van het sociaal minimum per type huishouding. Voor personen van 65 jaar of ouder geldt dat men niet meer dan 2.269,00 aan financiële middelen mag hebben.

Ik heb een eigen huis, maar bijna geen spaargeld. Kom ik dan in aanmerking?
De overwaarde van uw woning wordt meegeteld bij het vermogen. Daarom zult u als eigenaar van een eigen woning niet in aanmerking komen voor kwijtschelding, tenzij de hypotheek die op uw woning rust even hoog is als de waarde van de woning.

Hoe kan ik een aanvraag voor kwijtschelding indienen? U moet een speciaal formulier invullen en dat opsturen naar de gemeente. Bewijsstukken van uw inkomen en vermogen moet u meesturen. Op het formulier is precies aangegeven wat u mee moet sturen.

Tot wanneer kan ik een verzoek indienen?
Dat kan tot uiterlijk zes weken na verzending van de aanslag. De gemeente heeft de aanslagen verzonden per dagtekening 28 februari 2003, zodat u uw verzoek uiterlijk 11 april 2003 naar de gemeente moet sturen.

Hoe kom ik aan een aanvraagformulier?
Bij de afdeling belastingen kunt u een aanvraagformulier opvragen. De medewerkers van de afdeling belastingen zijn ook graag bereid om uw verdere vragen te beantwoorden. U kunt hen bereiken via telefoonnummer (0183) 308230.