NOC*NSF


Lichte stijging meldingen seksuele intimidatie

ARNHEM - NOC*NSF heeft vandaag het aantal meldingen seksuele intimidatie in de sport gepresenteerd. In het afgelopen jaar werden 48 van de 59 meldingen, binnengekomen bij het NOC*NSF-meldpunt, door de poule vertrouwenspersonen en adviseurs, die dit jaar vijf jaar bestaat, in behandeling genomen.

Tijdens de presentatie illustreerde Nelli Cooman erg pakkend hoe nauw de relatie tussen een topatleet en trainer kan zijn. Nelli vertelde over de hechte relatie met haar trainer Henk Kraaijenhof, met wie vaak de hotelkamer werd gedeeld. "Maar ik heb Henk nooit in zijn nakie gezien en hij mij ook niet" aldus Nelli.

De meldingen in 2002 hebben betrekking op 19 verschillende takken van sport. Twee van de drie meldingen wordt gedaan door een vrouw, van wie de helft jonger is dan vijftien jaar. De aard van intimidatie varieert van niet-functionele aanrakingen als knuffelen en kussen tot aanranding en verkrachting. De vermoedelijke plegers uit de meldingen zijn in bijna alle gevallen trainer, coach of leider. "Deze cijfers geven waarschijnlijk geen realistisch beeld van de werkelijke omvang van de problematiek. Nog steeds weten slechts weinig mensen binnen de sportwereld dat deze voorziening bestaat. Het is daarom belangrijk om seksuele intimidatie bespreekbaar te maken maar vooral ook te houden", aldus Petra Moget (NOC*NSF).

Vanaf 1996 voert NOC*NSF samen met de sportsector beleid ter voorkoming en bestrijding van seksuele intimidatie in de sport. De afgelopen jaren is hard gewerkt aan de realisatie van procedures en voorlichtingsmateriaal en er is een infrastructuur opgezet om adequaat op te kunnen treden in het geval er zich een incident voor doet. NOC*NSF heeft in 2002 het ingezette beleid gericht op seksuele intimidatie in de sport, nieuw leven ingeblazen. Met de campagne 'De weerbare sporter' hoopt NOC*NSF bonden en verenigingen nog meer aan te sporen om de sporters meer te informeren over dit onderwerp en zelf actief preventiebeleid te voeren.

Deze campagne werpt haar eerste vruchten al af doordat steeds meer mensen informatie aanvragen in de vorm van folders. Dit gebeurt door verenigingen maar ook door bonden en opleidingen. Ook de webpagina's die hierop gericht zijn worden goed bezocht.

NOC*NSF meldpunt seksuele intimidatie: 0900 - 2025590

(3 april 2003)