Vlaamse overheid

Vlaams minister van leefmilieu en landbouw Vera Dua heeft 115 miljoen euro klaar om de achterstand in het aanleggen van rioleringen in te halen. 65 miljoen euro was eerder al in de begroting voorzien en na druk politiek overleg kwam daar nog eens 50 miljoen euro bij na de begrotingscontrole. De Vlaamse gemeenten krijgen van de minister bovendien gratis de beschikking over Aquagis, een softwarepakket waarmee ze hun eigen rioleringen in kaart kunnen brengen. De gegevens van alle gemeenten samen moeten uiteindelijk resulteren in een Vlaamse rioleringsdatabank Vlaams minister Vera Dua maakte dit bekend naar aanleiding van de VLARIO-studiedag in Edegem.

Het Vlaamse Gewest beschikt over 115 miljoen euro om gemeenten te subsidiëren bij de aanleg van rioleringen. Die subsidiëring zal gebeuren volgens het vorig jaar door Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera Dua uitgewerkte subsidiebesluit. Om het globale rioleringsproject te doen slagen, is het nodig dat ook de gemeenten hun engagementen nakomen. Minister Dua zal eerstdaags aan de Vlaamse regering voorstellen om de mogelijkheid van prefinanciering te voorzien voor projecten waarvan het voorontwerp is goedgekeurd door de ambtelijke commissie. Dit moet het mogelijk maken dat een groot aantal dossiers die nu geblokkeerd blijven, toch uitgevoerd worden.

Alle rioleringen in kaart gebracht
Tegelijkertijd biedt de minister de Vlaamse gemeenten een nieuw werkinstrument aan om hun rioleringsbeleid te optimaliseren: het softwarepakket Aquagis. Om het beleid inzake afvalwaterzuivering degelijk te ondersteunen is de oprichting van een
rioleringsdatabank namelijk essentieel. Momenteel bouwt Aquafin deze in samenwerking met de VMM uit. Ook de gemeenten hebben hierin als rioolbeheerder een belangrijke inbreng. Daarom heeft minister Dua beslist om het Aquagis-softwarepakket kosteloos ter beschikking te stellen van de gemeenten. Hierdoor krijgen gemeenten de mogelijkheid de eigen gegevens over rioleringen bij te houden en door te spelen aan de ruimere gewestelijke rioleringsdatabank. Gemeenten die de software reeds hebben aangekocht, krijgen dit bedrag terugbetaald.
De minister heeft aan Aquafin de opdracht gegeven om opleidingen te voorzien voor het gemeentelijk personeel dat met de software zal werken.

info : Ann Bats, woordvoerder van
minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be