Partij van de Arbeid

Schriftelijke vragen van Asante en Jamari inzake ID banen

voorpagina

03-04-2003

Schriftelijke vragen van het raadslid mevr. Asante en dhr. Jamari inzake gesubsidieerde banen (ID-banen)

Op grond van artikel 17 van het Reglement van Orde heeft ondergetekende de eer de volgende schriftelijke vragen te richten tot het College van Burgemeester en Wethouders:

De PvdA-fractie vindt dat het niet snel genoeg gaat met het omzetten van de ID-banen in reguliere banen en dat er snel helderheid en zekerheid moet komen voor met name de mensen die deze vervullen. Niet alleen omdat zij belangrijke en onmisbare taken uitoefenen in de veiligheid, onderwijs, zorg- en kunst en cultuursector, maar vooral ook omdat zij daarmee hun inkomen verdienen en zich zelf of hun gezinnen moeten onderhouden. Bovendien wordt het ook tijd dat werkgevers in de genoemde sectoren weten waar ze aan toe zijn. Wethouder Oudkerk informeert ons geregeld over de acties die hij uitziet, maar tot nu toe blijven concrete resultaten uit. Door diverse werkgevers worden wij de laatste weken weer gewezen op de ontstane onduidelijkheid en onzekerheid. Amsterdammers en hun gezinnen die voor hun inkomen en maatschappelijke participatie afhankelijk zijn van een ID/baan verdienen meer zekerheid dan het ze tot nu toe wordt geboden. De PvdA- neemt deze geluiden serieus en dringt er op aan bij het college om uiterlijk tot en met 10 april helderheid te bieden over de positie van de duizenden Amsterdammers en hun gezinnen die afhankelijk zijn van de ID-regeling. Omdat het inmiddels duidelijk is geworden dat het streven naar behoud van deze banen niet alleen grote, maar ook een onmogelijke opgave begint te worden en de tijd dringt, stellen ondergetekenden de volgende vragen. Gezien de korte termijn waarin een oplossing gevonden moet worden, dringen ondergetekenden het college op aan om deze vragen uiterlijk voor 10 april te hebben beantwoord.

1. Op 28 maart meldde u dat er nog geen baan is omgezet. Waar ligt dat aan en wie is hiervoor verantwoordelijk en aanspreekbaar? 2. De aangekondigde Rijksbezuinigingen op de ID-banen gingen over 1000 banen, in uw brief spreekt u over 1300 banen. Wat is het exacte aantal banen?
3. Welke inspanningen heeft voltallige college tot nu toe genomen om gebruik te maken van de eenmalige stimuleringsregeling om tot 1 april ID-banen om te zetten naar normale CAO-banen? 4. De Sector Zorg en Onderwijs beschikt over de overheadcapaciteit om extra Rijksgelden (17.000 en 9000) euro van SOZAWE en OCW aan te vragen. Wat heeft het college gedaan om deze middelen te verkrijgen voor met name de ID-banen in de zorg- onderwijs en cultuursector te kunnen behouden?
5. Welke inspanningen heeft het college geleverd om werkgevers (inclusief de stadsdelen) te wijzen op de mogelijkheid om gebruik te maken van incidentele rijksmiddelen om hun ID-banen om te zetten naar CAO-banen?
6. Op 28 maart informeerde u werkgevers over de mogelijkheden om hun ID-banen om te zetten naar reguliere banen. De bezuinigmaatregelen waren al bijna een jaar geleden bekend. Waarom heeft u zo lang gewacht met het informeren en motiveren van werkgevers en het voordragen van oplossingen en ondersteuning? 7. Hoe gaat het college na uitputting van de 3 mln. euro reservering (na verwachting tweede helft mei) het behoud van de ID-banen garanderen?
8. Welke concrete plannen liggen hieraan ten grondslag? 9. Het college biedt werkgevers die geen geld hebben de mogelijkheid om gebruik te maken van een vangnetregeling: waaruit bestaat die regeling? Om welke werkgevers gaat het? Om hoeveel werknemers gaat het? Hoeveel werkgevers met hoeveel banen hebben zich tot nu gereageerd op de oproep van de wethouder?
10. Bij de gemeente werken ook mensen in een ID-functie (bij het GVB als o.a. conducteur, toezichthouders, maar ook in stadsdelen in het onderwijs en zorg- en cultuursector) Hoe gaat het college ervoor zorgen dat al deze mensen hun baan kunnen blijven behouden of kunnen doorstromen naar een baan meen CAO-regeling? 11. Onlangs meldde wethouder van der Horst dat er middelen zijn verkregen uit Den Haag die ingezet kunnen worden voor het behoud van ID-banen in de veiligheid, waaronder conducteurs. Het gaat in totaal om 300 banen waarvan met zekerheid 260 behouden kunnen worden. Wat gaat er gebeuren met de overige 40 banen? Worden de mensen die deze banen vervullen ontslagen?
12. De Dienst Stadstoezicht heeft ook ongeveer 300 ID-banen, waarvan met zekerheid zestig behouden kunnen worden. Wat gaat er gebeuren met de overige 260 banen? Worden de mensen die deze banen vervullen ontslagen?
13. Wat gaat er gebeuren met de banen in de kunst- cultuur en onderwijssector? Waarom is tot op heden niet bekend hoe deze banen worden omgezet naar reguliere banen?
14. Ondergetekenden zijn van dat zo snel mogelijk helderheid en zekerheid moet komen inzake de ID-banen en alle Amsterdammers die deze banen vervullen. Is het college met ondergetekende eens dat koste wat het koste gedwongen ontslagen moeten worden vermeden? 15. Is het college met ondergetekende eens dat hiervoor zo spoedig mogelijk een degelijk plan (financieel onderbouwd) gepresenteerd dient te worden op basis waarvan de Raad eventueel haar eigen (financiële) afwegingen kan maken?
16. In de uitvoering van het beleid heeft NV werk twee functies. Aan de ene kant is NV Werk faciliterend naar de kleine werkgevers en aan de andere kant heeft NV Werk in de nieuwe taak van de gemeente een toezichthoudende rol. Is het college bereid om deze twee functies die strijdig zijn met elkaar te scheiden? 17. Met de nieuwe rijksregelgeving heeft de gemeente steeds meer ruimte om een eigen lokale arbeidsmarktbeleid te ontwikkelen. Dit nieuwe beleid zou inzicht moeten geven in de wijze waarop het college werkgelegenheid in de kwetsbare sectoren zoals sociale, welzijns en cultuursector wil behouden en laten groeien. Wanneer kan de Raad een gemeentelijke arbeidsmarktbeleid tegemoet zien waarin helder wordt gemaakt hoe het college denkt om te gaan met haar nieuwe taken en bevoegdheden?
18. Is het college zich bewust dat er haast is geboden bij het omzetten van de ID-banen naar reguliere banen? En is het college daarom bereid om de vragen deze week nog te voldoen zodat de beantwoording ervan besproken kan worden in de commissie van Wethouder Oudkerk op 10 april a.s?

Amma Asante

Rachid Jamari

asante

reacties