Nieuwsbericht

donderdag 3 april 2003, 16.50 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Verdachten van overval in Hotel Akersloot aangehouden Heiloo, donderdag 3 april 2003.
De recherche van Heiloo heeft drie personen aangehouden die ervan worden verdacht, dat zij op 28 februari jl. een 23-jarige man uit Sliedrecht hebben overvallen in een hotelkamer in Hotel Akersloot. De man was daar wegens een blind-date met 'Sandra'. Zowel de vrouw als de twee mannen, die het slachtoffer mishandelden en hem van zijn portemonnee en pinpas beroofden, zijn aangehouden. Het gaat om een 24-jarige vrouw en haar 28-jarige partner, beiden afkomstig uit Heemskerk en een 35-jarige man uit Beverwijk.
Snel na het voorval startte de politie het onderzoek naar de daders. Het spoor leidde naar de 24-jarige vrouw uit Beverwijk. Na haar aanhouding werd bij een huiszoeking een vuurwapen gevonden. Naar aanleiding hiervan werd ook haar partner aangehouden. Uit de verhoren van het paar kwam de derde verdachte naar voren. Ook deze is door de politie aangehouden. Inmiddels is het politieonderzoek afgerond. De drie verdachten zijn, in afwachting van de terechtzitting, in voorlopige hechtenis gesteld. Het slachtoffer is inmiddels hersteld van de vrij ernstige verwondingen aan zijn gezicht.

Bromfietscontrole
Alkmaar, woensdag 2 april 2003.
In de middaguren werd een bromfietscontrole gehouden op de Hertog Aalbrechtweg. Hierbij werden 18 bestuurders bekeurd onder meer wegens: teveel vermogen van het voertuig, het niet dragen van een helm en het niet of onterecht voeren van een gele danwel oranje plaat.

Twee valse bankbiljetten van 200 euro
Alkmaar, woensdag 2 april 2003.
Twee verschillende winkeliers uit de Langestraat zijn omstreeks 15.00 uur bedrogen door iemand die betaalde met een vals bankbiljet van 200 euro. Een Engels sprekende man betaalde er respectievelijk schoenen van EUR 35,- en een shirt van EUR 50,- mee. Toen de man weg was trokken de winkeliers de echtheid van het bankbiljet in twijfel. Onderzoek door de technische recherche van de politie wees uit dat het hier gaat om een bedrieglijk echte imitatie. Het biljet is niet voorzien van een echt watermerk. Wanneer je het tegen het licht houdt zie je geen schaduwen in het watermerk. De Engels sprekende verdachte man is ongeveer 1,80 meter lang, heeft een mager postuur, heeft donker zwart haar, is ongeveer 30 jaar oud en droeg een lichtbruine leren jas.

Diefstal uit woning
Alkmaar, woensdag 2 april 2003.
In de middaguren ontdekte een bewoner van een huis aan de Laat dat er was ingebroken. Men was binnen gekomen met behulp van een valse sleutel. Uit de woning werden onder meer een videorecorder, CD's en een fotocamera ontvreemd.

Drankrijders
Alkmaar, donderdag 3 april 2003.
Omstreeks 00.30 uur controleerde de politie op de Vondelstraat een 41-jarige automobilist uit Alkmaar op drankgebruik. De man blies aan het bureau 375 ug/l en kreeg een proces-verbaal. Alkmaar, donderdag 3 april 2003.
Omstreeks 02.00 uur liep op de Dijk een 46-jarige automobilist uit Spanbroek tegen de lamp. Hij blies aan het bureau 530 ug/l. Tevens kwam aan het licht dat de man geen rijbewijs heeft. Hij krijgt een proces-verbaal.

Gestolen vrachtauto gebruikt bij bedrijfsinbraak Castricum, donderdag 3 april 2003.
In de afgelopen nacht is er vanaf de openbare weg de Castricummer Werf een vrachtauto van een groentenbedrijf weggenomen. Het gaat hierbij om een groene Mercedes, type 408 DXI voorzien van het opschrift: 'Beentjes Groentebroers' en het kenteken VB-NS-91. Met behulp van deze vrachtauto is vermoedelijk iets later in de nacht ingebroken bij een bedrijfspand aan de Oude Werf in Heiloo. Daar werd na het forceren van een slot van een hek en het inslaan van een ruit van het pand een flinke hoeveelheid gereedschap weggenomen. Het gaat hierbij onder meer om dopsleutelsets.

Auto gestolen
Alkmaar, donderdag 3 april 2003.
Een man uit de Melis Stokelaan ontdekte vanmorgen dat zijn zwarte Volkswagen Golf voor de deur van zijn flat was weggenomen. De auto is van het bouwjaar 1993, heeft een dagwaarde van 3000,- euro en is voorzien van het kenteken 89-LF-XS.

NOORDKOP

Oplichter verhoord
Den Helder, woensdag 2 april 2003.
De 20-jarige man uit Den Helder die in de afgelopen maand met een babbeltruc mensen bewoog om kleingeld voor een treinkaartje af te geven, is vandaag op uitnodiging aan het bureau verschenen. De man heeft in een verklaring toegegeven dat hij wel 100 keer kleine geldbedragen heeft ontvangen. Vaak ging het om een bedrag van om en nabij 8 euro. De politie heeft 9 aangiftes binnengekregen en maakt een dossier op dat naar justitie zal worden verzonden. Gedupeerden behoeven voor de haalbaarheid van de zaak geen aangifte meer te doen. De man staat op een wachtlijst bij de drugshulpverlening.

Schermutseling op markt
Den Helder, woensdag 2 april 2003.
Omstreeks 15.15 uur vond er een schermutseling plaats op de Marsdiepstraat tijdens de wekelijkse markt. Een 27-jarige marktkoopman uit Broek op Langedijk vroeg aan een 34-jarige man uit Den Helder of hij de rokende motor van zijn bromfiets uit wilde zetten. De man wilde dit niet want hij wachtte op zijn vrouw die elk moment uit een winkel kon komen. Toen de vrouw naar buiten kwam richtte zij zich schreeuwend tot de marktkoopman die haar afweerde. Hierna stapte de bromfietser af en gaf de koopman enkele klappen. De marktkoopman liep twee bloeduitstortingen op zijn voorhoofd op. De bromfietser is later in de middag door de politie verhoord. Er wordt een proces-verbaal opgemaakt.

Agressieve winkeldief
Den Helder, woensdag 2 april 2003.
Omstreeks 15.30 uur werd bij een winkel aan de Seringenlaan door het winkelpersoneel een 46-jarige man uit Den Helder betrapt op het stelen van een krat bier. Toen zij de man tegen hielden verzette hij zich. Hij bedreigde het personeel en schopte hen. Ze wisten de man te overmeesteren en onder controle te brengen in afwachting van de komst van de politie. Die nam hem mee. De verdachte, een bekende van de politie, is in verzekering gesteld.

Drankrijder
Den Helder, donderdag 3 april 2003.
Omstreeks 03.45 uur betrapte de politie op de Langevliet een 38-jarige man uit Den Helder op het rijden met drank op. De man slingerde van links naar rechts over de rijbaan. Hij blies aan het bureau 830 ug/l, bijna vier maal de toegestane hoeveelheid. Het rijbewijs van de man is ingenomen.

Autogordelcontrole
Den Helder, donderdag 3 april 2003.
Vanmorgen is tussen 09.00 en 10.00 uur, op de Jan Verfailleweg, de eerste controle gehouden specifiek gericht op het dragen van autogordels. Controles zijn eerder deze week in de media aangekondigd. Zes automobilisten kregen een bekeuring van
60 euro.
Later in de ochtend werd de controle verplaatst naar de IJsselmeerstraat. Daar werd van 10.30 tot 12.00 uur gecontroleerd. Hier liepen acht automobilisten tegen de lamp. Voorts werd er nog geschreven voor het overschrijden van de maximum snelheid (drie maal) en voor het bellen in de auto zonder handsfreeset.

WESTFRIESLAND

Letsel na botsing
Hoorn, woensdag 2 april 2003.
Omstreeks 17.30 uur vond er een aanrijding plaats tussen twee personenauto's op de T-kruising Ysselweg-Kloosterhout. Een 49-jarige automobiliste uit Blokker verleende bij het afslaan op deze kruising geen vrije doorgang aan een haar tegemoetkomende 19-jarige automobilist uit Zwaag. De vrouw liep door de botsing letsel aan haar borst op, de man had pijn in zijn nek. Beiden moesten zich onder behandeling van een arts laten stellen.

Bedrijfspand opengebroken
Zwaagdijk, woensdag 2 april 2003.
De eigenaar van een bedrijfsunit in een pand aan de Appelmarkt deed vandaag aangifte van inbraak. De roldeur van de unit was opengebroken tussen afgelopen vrijdag en vandaag. Uit de unit is een aanhangwagen weggenomen van het merk Hapert, kleur grijs en voorzien van een tandemas. Voorts is er een steiger, een betonmolen en een zaagmachine meegenomen.

Bedrijfsinbraak
Hoorn, donderdag 3 april 2003.
Omstreeks 02.20 uur vond er een zogenaamde 'ramkraak' plaats bij een winkel aan de Grote Noord. De daders verschaften zich de toegang tot het pand door met een personenauto de toegangsdeuren aan de achterzijde te rammen. In de winkel werden diverse vitrines vernield. Er werden onder meer DECT-telefoontoestellen weggenomen. De auto van de daders, een rode Ford Escort Clipper gekentekend HG-NG-77, bleek eerder in de nacht te zijn weggenomen achter een woning aan het Jupiterhof. Toen surveillerende agenten naar de melding van de ramkraak toegingen kwamen ze de daders in deze auto tegen op de IIsselmeerdijk. De auto reed de agenten tegemoet. Nadat de politiemensen waren gekeerd en de achtervolging hadden ingezet moesten ze deze opgeven omdat de daders enorm veel risico's namen. Ze reden onder meer met de gestolen auto vanaf de dijk naar beneden via het talud. Kort hierna lieten de daders het gestolen voertuig leeg achter op de Middenweg nabij de Weel.

Poging diefstal laptop
Hoorn, donderdag 3 april 2003.
Vannacht omstreeks 04.30 uur werd een bewoner van een huis aan de Nieuwendam wakker van glasgerinkel. Beneden in de woonkamer aangekomen zag hij dat men had geprobeerd zijn laptop weg te nemen. Deze stond vlakbij het woonkamerraam dat was ingeslagen. Het gat in het raam was echter niet groot genoeg om naar binnen te gaan.