CNV PUBLIEKE ZAAK

CNV Publieke Zaak vraagt werknemers zich bewust te zijn van ri

Severe Acute Respiratory Syndrome kortweg SARS. Naast de oorlog staan de kranten bol van deze longziekte. Nu in Nederland mogelijk ook een geval van SARS is geconstateerd, neemt de onrust onder werknemers toe, die mogelijk met besmette mensen in aanraking komen. Als belangbehartiger van onder andere personeel in de zorg- en overheidssector vindt CNV Publieke Zaak het belangrijk, dat werknemers weten waar ze aan toe zijn.

Onder meer werknemers in ziekenhuizen, ambulancepersoneel, GGD-personeel, werknemers op luchthavens en personeel in vliegtuigen lopen het risico met SARS besmette mensen in contact te komen. De verspreiding gebeurt via druppeltjes in de lucht, zoals hoesten.

Volgens de Inspectie van Volksgezondheid (IGZ) heeft (gezondheids)personeel een kleine kans om met de ziekte in aanraking te komen. Besmetting met SARS gebeurt vooral door direct en intensief contact met zeer ernstig zieke mensen in een laat stadium van de ziekte. Vaak zijn deze mensen dan al opgenomen. Verpleegkundigen, artsen en andere medewerkers in ziekenhuizen, die direct contact hebben met SARS-patiënten lopen dus wel een risico.

De IGZ heeft diverse maatregelen afgekondigd. Bij opname van een patiënt met SARS moeten naast standaard hygiënisch maatregelen ook aanvullende richtlijnen in acht genomen worden om verspreiding van SARS te voorkomen. Op de website van de IGZ www.igz.nl is meer informatie te vinden omtrent te treffen maatregelen in de diverse sectoren.

Op zich is gezondheidspersoneel gewend om met besmettelijke ziekten om te gaan, zoals open tuberculose. Voor het verplegen van patiënten met een besmettelijke ziekte bestaan draaiboeken en diverse maatregelen. Van belang is dat werkgevers ook in het geval van SARS hun werknemers goed informeren en voorzorgsmaatregelen treffen. CNV Publieke Zaak wil werknemers op het hart drukken, dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het goed uitvoeren en gevolg geven aan de maatregelen. Zij dienen zich bewust te zijn van de risico's die zij lopen en welke preventieve maatregelen te treffen zijn om zichzelf te beschermen.

Voor nadere informatie
Jeannette Pannekoek, landelijk bestuurder CNV Publieke Zaak tel. 070-4160651 (kantoor); mobiel 06-20392483.


03 apr 03 17:21