KNB

Stagnerende bouw blok aan been van baksteenindustrie

P E R S B E R I C H T

De Steeg, 3 april 2003

Uitblijvend overheidsbeleid, met name op het gebied van de woningbouw alsmede de neergaande economische conjunctuur heeft de baksteenindustrie in 2002 parten gespeeld. Ondanks de slechte economische situatie op de voor de baksteenindustrie traditioneel belangrijke Duitse markt bleef de export in 2002 op nagenoeg hetzelfde niveau als in 2001.
Deze en andere gegevens blijken uit het recent verschenen jaarverslag 2002 van het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten(KNB)in De Steeg.

Afzet metsel- en straatbaksteen
De totale afzet van metselbaksteen daalde ten opzichte van het jaar 2001 met 7% tot een niveau van iets meer dan 1.1 miljard WF. Deze daling komt overwegend voor rekening van een lagere binnenlandse afzet van metselbaksteen. De afzet van straatbaksteen nam met 4% toe, tegen een forse groei met 20% in het jaar 2001. Na jaren van grote groei lijkt de afzet van straatbaksteen zich in zekere zin te stabiliseren. Onduidelijk is nog of dit een trend zal zijn.

In- en uitvoer
De in- en uitvoer van baksteen betreft vooral metselbaksteen. Op basis van geschatte in- en uitvoercijfers over het vierde kwartaal blijkt, dat zowel de invoer als de uitvoer van metselbaksteen op nagenoeg hetzelfde niveau zijn gebleven als in 2001. De uitvoer bedraagt ongeveer 17% van de totale afzet. De invoer steeg in 2002 licht en wel met ruim 3% ten opzichte van het jaar 2002 tot 130 miljoen metselbaksteen. Bijna 80% hiervan kwam uit België. Van de 190 miljoen uitgevoerde metselbakstenen ging 70% naar Duitsland. Hiermee is deze uitvoer ondanks tegenvallers op deze markt in relatieve zin gelijk gebleven. Overigens betekent dit per saldo nog altijd meer dan een halvering van de afzet in vergelijking met de jaren negentig van de vorige eeuw!

Verwachtingen
Voor 2003 wordt voor de totale afzet van metselbaksteen een verdere daling tot een niveau van iets meer dan 1 miljard WF verwacht. Hoofdoorzaak is de conjuncturele teruggang waardoor een drastische daling plaats zal hebben van de nieuwbouw van utiliteitsgebouwen. Daarnaast zal sprake zijn van een verdere afname van de nationale woningnieuwbouwproductie.
De verwachte negatieve ontwikkeling voor de afzet van metselbaksteen komt, evenals in 2001, volledig op het conto van de binnenlandse afzet. Deze zal in 2003 naar schatting net onder de 1 miljard metselbakstenen liggen.
Naar verwachting zal pas over enkele jaren de afzet van metselbaksteen weer licht opleven. Dat hangt vooral ook af van een herstel van de productie van nieuwbouw woningen. Aangedrongen wordt op voortvarendheid in de uitwerking van de eerder door de Taskforce Woningbouw geadviseerde maatregelen om de woningbouw structureel te versnellen.

KNB
Het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten is de branchevereniging voor de gehele Nederlandse baksteenindustrie. Het behartigt de collectieve belangen van de leden op het gebied van normeringen alsmede milieu- en grondstoffenzaken, verzorgt kennisoverdracht en is actief op het terrein van sociale, economische en technische zaken.
Dit laatste richt zich vooral op de toepassing en verwerking van baksteen. KNB werkt intensief samen met derden, ook in internationaal verband. De organisatie is gevestigd in De Steeg. De gezamenlijke omzet van de baksteenindustrie bedraagt in 2002 circa 245 miljoen euro. Er werken zo'n 1360 personen in de baksteenindustrie.

Noot voor de redactie/