LEI

persbericht / nr. 1729

4-april-2003

Meer kans op agrarisch bedrijventerrein bij inzet ontwikkelingsmaatschappij en aanpassing regels

Bij de reconstructie van concentratiegebieden kunnen agrarische bedrijventerreinen voor de varkenshouderij een nuttige rol spelen. Zon terrein kan een oplossing bieden voor de verplaatsing van bedrijven uit overvolle gebieden. Een voorbeeld daarvan vormen de plannen voor het Agrarisch Vestigingsgebied Nederweert (AVN), die overigens onlangs door de gemeenteraad zijn afgewezen. In het AVN hadden varkensbedrijven uit die gemeente onder bepaalde voorwaarden nieuwe vestigings- en ontwikkelingsmogelijkheden moeten krijgen. Voorafgaande aan de besluitvorming in de gemeenteraad onderzocht het LEI welke belangen een rol spelen bij de ontwikkeling van zo'n vestigingsgebied en hoe daarvoor verschillende instrumenten zouden kunnen worden ingezet.

De plannen voor het AVN zijn ontstaan uit een samenwerking van veehouders, overheden, banken en andere belanghebbenden zoals milieuorganisaties. De verschillende belanghebbenden hadden echter geen eenduidig beeld over de rol die het AVN zou moeten gaan spelen en over de eisen die aan dit gebied zouden moeten worden gesteld, bijvoorbeeld uit milieuoogpunt. Ook de vraag hoe toeleveranciers en verwerkende industrie hierbij zouden moeten worden betrokken, werd uiteenlopend beantwoord. Op dit soort punten is wel overeenstemming tussen partijen nodig om het ontwikkelingsproces niet te laten stagneren. Belangrijk is ook om de samenwerking tussen partijen in een dergelijk proces goed te organiseren en te regisseren.

Het LEI adviseert om bij de ontwikkeling van een dergelijk gebied te zorgen voor een sterk draagvlak door een duidelijke samenwerkingsstructuur. De oprichting van een
ontwikkelingsmaatschappij met een brede vertegenwoordiging van belanghebbenden zou hiervoor een goed middel zijn.

Een ander probleem is dat de bestaande regelingen en subsidiemogelijkheden voor de verplaatsing van intensieve veehouderijbedrijven niet zijn toegesneden op de ontwikkeling van een agrarisch bedrijventerrein. Bij de bestaande regelingen zullen ondernemers op de oude locaties niet bereid en in staat zijn om deze in één keer op te geven. Een ontwikkeling naar een bedrijventerrein zal daarom gefaseerd moeten verlopen. Met name de vergoeding voor de waarde van de gebouwen op de oude locatie die moet worden verlaten, is nog onvoldoende geregeld.

Om de oplossing van dergelijke knelpunten te bevorderen, adviseert het LEI om een raamovereenkomst tussen de betrokken veehouder en de gemeente af te sluiten, waarin de voorwaarden voor bedrijfsverplaatsing en de ontwikkelingsmogelijkheden voor het bedrijf op de nieuwe locatie duidelijk zijn vastgelegd. Op basis van zo'n raamovereenkomst kunnen ondernemers die hun bedrijf willen verplaatsen duidelijke afspraken maken met de gemeente over wederzijdse verplichtingen en de daarvoor geldende termijnen.
---

Realisatie Agrarisch Vestigingsgebied Nederweert. Bekijk het rapport: 7.03.01.