Gemeente Hoogeveen


---

3 april 2003

Milieustraat Hoogeveen groot succes

De toegangs- en betalingsregeling voor de Milieustraat in Hoogeveen is een groot succes. Uit een evaluatierapport blijkt dat het aantal bezoekers in 2002 met bijna de helft gedaald is tot 54.437, een aantal dat veel beter past bij de gemeente Hoogeveen, dan de ongeveer 99.000 bezoekers die in de voorgaande jaren de Milieustraat bezochten.

Bijkomend positief effect is de veel kortere wachttijd voor de Milieustraat, waardoor de files op de Vos van Steenwijklaan op zaterdagmiddag tot het verleden behoren. Daarnaast blijkt dat er 37% minder afval naar de Milieustraat is afgevoerd. Voor 2002 was uitgegaan van een besparing van 15%.

Afval waarvoor geen afvalstoffenheffing wordt betaald wordt volledig geweerd. Sinds de invoering van de Milieustraatpas voor particulieren in de gemeente Hoogeveen kunnen mensen van buiten de gemeente en bedrijven er niet meer terecht. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke besparing op stort- en verwerkingskosten. Bij het vaststellen van de afvalstoffenheffing 2004 zal dit voordeel worden meegenomen.

Limieten

Inwoners van Hoogeveen met een Milieustraatpas mogen per jaar gratis 600 kilo grof huishoudelijk restafval, 1000 kilo organisch tuinafval en 1300 kilo schoon puin inleveren. Komt men daarboven dan moet worden betaald.

Het percentage bezoekers dat de limieten heeft overschreden is miniem. De gemeente ziet dan ook geen reden om de huidige limieten aan te passen. Bovendien wordt het als redelijk ervaren dat de vervuiler betaalt bij het overschrijden van de gestelde grenzen. Daar komt bij dat het verruimen van de limieten zou leiden tot een hogere afvalstoffenheffing.

Ook is gekeken naar een eventuele toename van clandestiene afvalstortingen in 2002. Uit de maandrapporten van de milieupolitie is een toename niet af te leiden.

Invoering

Op 2 oktober 2001 is de geautomatiseerde toegangs- en betalingsregeling van start gegaan. Sindsdien kunnen burgers (die worden aangeslagen voor de afvalstoffenheffing) met een Milieustraatpas afval naar de Milieustraat brengen. De gebrachte hoeveelheden afval worden gewogen en op naam geboekt. Het bedrijfsleven en mensen van buiten Hoogeveen kunnen geen pas krijgen. Dankzij dit systeem komt er alleen nog maar afval naar de Milieustraat waarvoor afvalstoffenheffing is betaald.

Commissie

De evaluatierapportage Milieustraat wordt maandag 7 april besproken in de vergadering van de Commissie Omgeving. De vergadering wordt gehouden in de raadszaal van het gemeentehuis en begint om 19.30 uur.

© Copyright Gemeente Hoogeveen