Amstelland NV

P E R S B E R I C H T

Nieuwegein/Cannes, 7 maart 2003

Opnieuw MIPIM Award voor Amstelland en MDC

AM wint internationale prijs met winkelcentrum Forum Almada in Portugal

AM (Amstelland MDC), ontwikkelaar van stedelijke centra, winkelcentra, woningen en kantoren, heeft met Forum Almada in Lissabon de MIPIM Award voor het beste winkelcentrum gewonnen. Paul Sargent, directeur bij AM Development, nam de prijs in ontvangst tijdens de grote internationale vastgoedbeurs MIPIM in Cannes. Vorig jaar won AM een MIPIM Award voor kantoorgebouw Forum te Amsterdam en in 1999 voor winkelcentrum Forum Aveiro te Aveiro in Portugal.

Forum Almada, dat op 17 september 2002 werd geopend door de Portugese premier Barroso, is onlangs ook genomineerd voor de ICSC Award 2003 in de categorie 'grote winkelcentra'. Deze awards worden op 3 april tijdens de jaarlijkse ICSC European Conference (International Council of Shopping Centres) in Boedapest uitgereikt.

Hoog niveau inzendingen
In de categorie winkelcentra waren drie projecten genomineerd: Tresaguas in Madrid (Lease Espana), Altmarkt Galerie in Dresden (ECE Projektmanagement) en Forum Almada in Lissabon (AM). De projecten werden beoordeeld op concept, architectuur en commerciële invulling. De jury prees alle inzendingen om het hoge kwaliteitsniveau. Internationale deskundigen beschouwen Forum Almada als voorbeeldproject in de wereldwijde vastgoedmarkt vanwege haar grote aantrekkingskracht op consumenten en de mix van winkel- en vrijetijdsvoorzieningen..

Grootste project in Europa
Hans van Veggel, Chief Operations Officer van AM: "We zijn zeer verheugd met deze prestigieuze, internationale prijs. Het is de derde keer dat wij deze prijs in de wacht slepen en dit is wederom een geweldige bekroning op ons werk. Forum Almada is ons grootste project in Europa tot nu toe en het achtste winkelconcept van AM dat in Portugal zijn beslag kreeg. Het is onderscheidend vanwege zijn architectuur en de versterking van het bestaande landschap. Op dit moment hebben wij drie centra in Portugal in aanbouw."

Het winkelcentrum bevindt zich op de zuidoever van de Taag, langs de A2, de snelweg die Lissabon verbindt met Zuid-Portugal en Spanje, in het stadsdeel Almada. Sinds de opening op 17 september 2002 tot het einde van februari 2003 is Forum Almada door ongeveer 8,4 miljoen mensen bezocht. Voor 2003 worden 20 miljoen bezoekers en een omzet van circa E 400 miljoen verwacht.

Forum Almada heeft een vloeroppervlakte van 110.000 m2 en biedt plaats aan 260 winkels, verspreid over drie verdiepingen. Er zijn 35 restaurants, een Warner-Lusomundo bioscoop met 12 schermen, een entertainmentcentrum van 2.000 m² en ondergrondse parkeergarage met twee verdiepingen voor ongeveer 5.000 auto's. Het is het op 1 na grootste winkelcentrum in Portugal.

Betrokken partijen
Commerz Grundbesitz Investmentgesellschaft GmbH (CGI) uit Frankfurt trad bij dit project op als investeerder. Het masterplan is afkomstig van T+T Design uit Gouda. Samenwerkende architecten zijn Beekink+Molenaar, Quirino&Viana en Building Design Partnership. Het investeringsbedrag was E 250 miljoen.

Profiel AM

AM is op Europese schaal actief in de ontwikkeling van stedelijke centra, winkelcentra, woningen en kantoren. De onderneming, met een omzet van ruim E 1,1 miljard in 2001 (pro forma gecombineerde cijfers Amstelland en MDC), heeft een leidende marktpositie in Nederland en een vooraanstaande positie in vastgoedontwikkeling in Europa. AM heeft projecten in ontwikkeling in Nederland, Frankrijk, België, Duitsland, Spanje, Portugal, Italië, Griekenland, Tsjechië en Groot-Brittannië. Als creatieve kennisorganisatie - AM telt 550 hoog opgeleide professionals - is zij gespecialiseerd in het ontwerpen en ontwikkelen van omgevingen om aangenaam in te wonen, werken, winkelen en recreëren. Haar projecten, die zijn toegesneden op de wensen van de consument, respecteren en versterken de gebouwde omgeving.


Noot voor de redactie,

Amstelland NV