Persberichten - 02/04/2003

Rechtzetting van Systemat

Na kennis genomen te hebben van een artikel verschenen in La Libre Belgique van 2 april 2003, wenst de directie van Systemat het volgende te verduidelijken:

Systemat betreurt dat een bezoek van het parket op 31 maart jl., in het Bestek van een zogenaamd vertrouwelijk onderzoek, breed wordt uitgesmeerd in de pers van 2 april, hoewel tijdens dit bezoek natuurlijk niets werd gevonden noch aangetoond.

Systemat betreurt dat haar naam en haar geloofwaardigheid worden aangewend om via de media een nieuwe BTW-carrousel aan het licht te brengen,waarvan de onderneming helemaal niets afweet, zelfs niet de namen van de andere bedrijven die in datzelfde artikel worden vernoemd.

Sinds jaren zijn zowel het parket als het bedrijf Hewlett Packard (HP) op de hoogte van de deregulatie op de markt van toebehoren voor printers. Sinds jaar en dag verschaft Systemat trouwens alle gevraagde informatie aangaande haar bevoorradingsbronnen, haar afnemers, haar prijzen en haar voorraden.

Systemat verkoopt elk jaar duizenden HP-printers en staat er op ook Toebehoren te leveren voor deze apparaten, een activiteit die de echte winst uitmaakt van deze belangrijke handel.

Verscheidene leveranciers in Europa bieden Systemat toebehoren aan die van gewaarborgde HP-origine zijn en die geleverd worden tegen veel lagere prijzen dan degene die HP zowel aan Systemat als aan andere Belgische verdelers verleent. Iedereen is op de hoogte van het bestaan van deze parallelle markt die rechtstreeks bevoorraad wordt door de filialen en de fabrieken van de constructeur zelf.

Systemat onderzoekt heel nauwkeurig de gelijkvormigheid van de onder de merknaam HP geleverde producten, evenals de maatschappelijke doelstellingen en de financiële draagkracht van zowel haar leveranciers als afnemers.

Het is niet aan Systemat om de mogelijke oorzaken van de prijsverschillen na te gaan en zeker niet om de commerciële deontologie van de verschillende spelers op deze markt - vaak virtuele actoren op het Internet -te onderzoeken.

Als belangrijke speler op de Europese markt wenst Systemat haar activiteiten strikt binnen het wettelijke kader uit te oefenen, zonder daarbij abnormale druk te moeten ondergaan van hen die, in België, deze markt ofwel zouden kunnen reguleren, ofwel alle gepaste maatregelen tegen mogelijke fraudeurs zouden kunnen nemen.

Besluit: Systemat heeft zich niets te verwijten in deze zaak van BTW-carrousel.
Systemat betreurt dat gepoogd is de media te misbruiken in deze affaire en hoopt dat alle betrokkenen hun verantwoordelijkheid in deze complexe problematiek ernstig zullen opnemen.

Bron: Systemat
Provider: Euronext Brussels