Wereld Natuur Fonds Nederland

ILLEGAAL GEKAPT RUSSISCH HOUT OOK IN NEDERLAND

Van de houtexport uit noord-west Rusland is 35% hout illegaal gekapt. Dat blijkt uit een nieuw rapport, 'Illegal logging in Northwestern Russia', van het internationale Wereld Natuur Fonds. Nederland is de op vijf na grootste afnemer van hout uit deze regio. Elk jaar importeert Nederland ruim 470.000 kubieke meter hout uit de bossen van noord-west Rusland. Deze bossen zijn nog vrijwel in oorspronkelijke staat. Volgens het rapport zorgt het illegaal kappen van bomen echter voor een groot verlies in biodiversiteit. Het vormt een bedreiging voor zeldzame Europese diersoorten zoals de lynx, de beer en de wolf.

Volgens het rapport komen illegale kapmethoden in Rusland voor doordat er gebrekkige overheidscontrole is en omdat de afnemers onvoldoende controleren waar hun hout vandaan komt. Nederlandse houthandelaren kunnen daarom niet garanderen dat hout uit Rusland op een juiste manier gekapt is. "De Russische overheid moet de wetgeving aanscherpen maar de Nederlandse houthandelaren moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen. Houthandelaren uit Nederland moeten daarom van hun leveranciers uit Rusland verlangen dat ze legaal en verantwoord gekapt hout leveren. De beste garantie daarop is te vragen naar FSC-hout*1", aldus Arnold van Kreveld, unit manager Bossen.

Het FSC-keurmerk is het enige keurmerk dat garandeert dat hout uit goed beheerde bossen afkomstig is. Op 1 maart 2002 bedroeg het oppervlak FSC-bos in de wereld in totaal 27 miljoen hectare. Nu, een jaar later omvat het areaal FSC-bos 35 miljoen hectare. In Rusland is meer dan 1 miljoen hectare bos FSC gecertificeerd en van 500.000 hectare bos wordt op dit moment bekeken of het voldoet aan de FSC normen.
De toenemende vraag van afnemers naar FSC-gecertificeerd hout is de belangrijkste reden voor boseigenaren om over te schakelen op FSC. Nederland kan daarin een belangrijke rol spelen.

Op 26 maart is het Wereld Natuur Fonds in Nederland gestart met de FSC Campagne. Deze campagne loopt nog tot en met 30 april. Het doel van de campagne is de bekendheid van FSC verder te vergroten en de vraag naar FSC hout te stimuleren.


*1 ) FSC betekent Forest Stewardship Council (Raad voor Goed Bosbeheer).
---
Beschikbaar op internet:

- WWF rapport 'Illegal logging in Northwestern Russia' met bijlage: www.panda.org/forest4life

- achtergrondinformatie FSC-campagne en fact & figures over FSC: www.wnf.nl/perstoolkit.

Op aanvraag beschikbaar:
Foto- en videomateriaal (onder andere: campagnelogo, FSC-houtproducten, bossen, kaalkap, houttransport in bos, gekapte bomen, FSC-logo). Lijst van beschikbaar beeldmateriaal, zie www.wnf.nl/perstoolkit.