CDA

CDA
03-04-03
CDA pleit voor in leven laten gezonde, gevaccineerde koeien en varkens Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel heeft tijdens de parlementaire behandeling van de draaiboeken mond- en klauwzeer en varkenspestbestrijding gepleit voor het in leven laten van gevaccineerde koeien en varkens. De nieuwe draaiboeken laten nog steeds de mogelijkheid van massale ruimingen van gezonde, gevaccineerde dieren open.

Als mond- en klauwzeer of varkenspest onverhoopt uitbreekt vóór wijziging van Europese richtlijnen ten gunste van vaccineren, kunnen we toch niet weer massaal, gevaccineerde koeien en varkens gaan ruimen? Volgens Ormel is er geen maatschappelijk draagvlak voor massale ruimingen. Zo horen we niet met dieren om te gaan, vindt hij.

Minister Veerman (Landbouw, Natuurbeheer & Visserij) zegde toe zich volledig in te zetten in Europa voor een spoedige wijziging van het Europese non-vaccinatiebeleid.

De CDA-fractie is tevreden over de inzet van de minister, maar Ormel benadrukt dat het CDA bij een inverhoopte uitbraak van mond- en klauwzeer of varkenspest vóór wijziging van Europees beleid, onverkort zal pleiten voor het in leven laten van gezonde, gevaccineerde koeien en varkens.