Ingezonden persbericht


De beslissende ondernemer in het MKB

Driekwart van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf is voortdurend op zoek naar nieuwe kansen. Als gevolg daarvan nemen zij eens in de 2 tot 5 jaar een ingrijpende en riskante beslissing van strategische aard. Dit leidt in de meeste gevallen tot verbetering van de positie van het bedrijf. Opvallend is dat in het besluitvormingsproces er grote verschillen bestaan tussen MKB-ondernemers en het Grootbedrijf.

MKB-ondernemer is besluitvaardig

De enige rol van essentiële betekenis in het besluitvormingsproces tot een ingrijpende beslissing, is de rol van de ondernemer zelf. Ondernemers schakelen adviseurs slechts in om bepaalde (met name juridische en financiële) aspecten uit te werken. De ondernemer in het MKB maakt alle afwegingen zelf of eventueel samen met een mede-eigenaar. Vooral waar het de afweging betreft tussen de risico's en de beoogde voordelen, blijkt de ondernemer zorgvuldig te werk te gaan.

Grote verschillen tussen MKB-ondernemers en grote bedrijven

Het besluitvormingsproces van ondernemers in het MKB verschilt nogal van besluitvormingsprocessen bij grote bedrijven. Bij grote bedrijven is de besluitvorming nogal 'politiek' van aard (complex, moeizaam, langdurig en bureaucratisch). Dat is volstrekt niet waarneembaar bij het MKB. In het MKB bepaalt de ondernemer zelf wat er gaat gebeuren. Bij grote bedrijven staat de rationaliteit van de beslissing voorop, waarbij rationaliteit met name wordt opgevat als het uitwerken van diverse alternatieven. In de literatuur over besluitvorming komt naar voren, dat dit in het MKB niet het geval zou zijn.

Informatie

Meer informatie vindt u in de bijbehorende publicatie 'De beslissende ondernemer in het MKB'. Deze publicatie (bestelnummer B200207, EUR 40,-) kunt u telefonisch of per fax bestellen bij EIM. U kunt de publicatie ook gratis downloaden via www.eim.nl/mkb-en-ondernemerschap onder de rubriek Producten. Klik daar vervolgens Research Reports aan. Of download direct via bijgaande URL http://www.eim.net/smartsite.dws?id=69&bestelnr=B200207.pdf