Vlaamse overheid

De Vlaamse regering wil de kost verbonden aan de administratieve overlast voor bedrijven, zelfstandigen en burgers nog voor het einde van de Vlaamse regeerperiode met 100 miljoen euro verminderen. Dat heeft Vlaams minister-president Patrick Dewael woensdagnamiddag bekendgemaakt na een gedachtewisseling met het middenveld over de vereenvoudiging van de regelgeving.

De aanleiding voor de bijeenkomst was de vaststelling dat een efficiëntere en daadkrachtige regelgeving noodzakelijk is om het Pact van Vilvoorde te kunnen realiseren. Dit pact is een afspraak tussen regering, sociale partners en natuurbeweging om tegen 2010 21 doelstellingen te verwezenlijken die noodzakelijk geacht worden om van Vlaanderen op tal van uiteenlopende terreinen een Europese topregio te maken.

Op de bijeenkomst van woensdag waren, naast minister- president Patrick Dewael en de kenniscel Wetsmatiging, vertegenwoordigers aanwezig van de vakbonden, de werkgevers, de zelfstandigen en kmo's, de landbouwers, de milieubeweging, de verschillende onderwijsnetten en van de "social profit" sector.

De middenveldorganisaties engageerden zich tijdens de bijeenkomst om bij de adviesverlening of het overleg over regelgeving rekening te houden met een aantal beginselen van behoorlijke regelgeving. Dit houdt bijvoorbeeld in dat zij mee zullen vermijden om complexe afspraken en "belangenevenwichten" systematisch in wetgeving te betonneren. Ze toonden zich ook bereid om voorstellen te formuleren om de regelgeving te vereenvoudigen of verminderen.

Meteen werden enkele concrete voorstellen besproken. Ook in de SERV wordt op dit ogenblik de administratieve vereenvoudiging besproken. Minister-president Dewael verbond er zich toe om de voorstellen die de SERV in consensus naar voren schuift, binnen de Vlaamse regering te bespreken.

Hij sprak de hoop uit dat ook de andere adviesorganen zoals de MINA-raad en de VLOR deze weg zullen bewandelen.

Dewael maakte twee concrete engagementen van de Vlaamse regering bekend. De minister-president maakt zich sterk dat het actieplan met vereenvoudigingsvoorstellen voor het komende parlementaire jaar 2003-2004, de bedrijven, zelfstandigen en burgers 100 miljoen euro moet opleveren die rechtstreeks terug te voeren is tot de vermindering van administratieve lasten. Administratieve overlast is immers financieel niet neutraal voor bedrijven. Het wegwerken van overregulering kan bijgevolg becijferd worden. Volgens de minister-president is de terugdringing van de administratieve overlast trouwens even noodzakelijk als fiscale en parafiscale
lastenverlagingen.

Ten tweede kondigde Dewael de oprichting aan van testpanels voor bedrijven en zelfstandigen. Deze testpanels zullen de Kenniscel Wetsmatiging begeleiden en adviseren bij de meting én vermindering van de administratieve en andere regellasten voor de bedrijven en zelfstandigen. De Kenniscel moet hiervoor binnen afzienbare tijd een voorstel van aanpak aan de Minister- president voorleggen.