Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

CULINAIRE 'HOLLAND-PROMOTIE' TIJDENS STAATSBEZOEK BRAZILIË

Ter gelegenheid van het recente staatsbezoek van Koningin Beatrix, Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima aan Brazilië, werd in het Grand Plaza Hotel in Sao Paulo een speciale Nederlandse week georganiseerd. Evert Thielen en Ruud Stein, respectievelijk cuisinier van restaurant 'De Gertruda Hoeve' uit Son en restaurant 'De Rode Leeuw' uit Amsterdam, leverden een culinaire bijdrage aan het gevarieerde programma.

Op uitnodiging van de Stichting ter Bevordering van de Nederlandse Kookkunst toverden beide cuisiniers een week lang voor onder meer diverse Nederlandse industriëlen en de Nederlandse consul en zijn gasten typisch Hollandse culinaire hoogstandjes op tafel. Niet alleen in de vorm van een driegangenmenu (met garnalenkroketjes als amuse) maar ook middels een tijdens het happy hour geserveerd kaasbuffet.

Mee van thuis
Voor een vlotte bereiding en ondersteuning hadden de koks tijdens het opvoeren van hun kookkunsten een tolk en elk een assistent ter beschikking. Nadat het tweetal op vrijdag 21 maart in Sao Paulo arriveerde, werd op zaterdag de lokale markt bezocht om de benodigde ingrediënten te kopen. Zowat alles was hier verkrijgbaar. Benodigdheden waarvan men wist dat deze niet in Brazilië verkrijgbaar zijn, zoals hagelslag, speculaaskruiden en advocaat, had het tweetal vanuit Nederland meegenomen. Op zondag werden de nodige voorbereidingen getroffen, waarna de chef-koks vanaf maandag tot en met zaterdag de aanwezige gasten met typisch Nederlandse lekkernijen verrasten.

Op herhaling
Dat de 'kooktrip' succesvol en tot tevredenheid van de organisatie is verlopen, blijkt uit het feit dat beide cuisiniers door de Brazilianen voor het volgend jaar wederom zijn uitgenodigd. Dan namelijk vinden er festiviteiten plaats ter gelegenheid van het feit dat 350 jaar geleden een einde kwam aan de Nederlandse kolonie Nieuw-Holland met Mauritsstad (Recife) als bestuurscentrum.

De twee cuisiniers in Sao Paulo: Ruud Stein (links) en Evert Thielen


---

Noot voor de redactie,